De veiligheidsregio VNOG: ‘jaarwisseling beheersbaar verlopen’

– Tijdens de jaarwisseling 2022/2023 is de brandweer in de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG) tussen 31 december 00:00 en 1 januari 08:00 uur 102 keer gealarmeerd. Dit is beduidend meer dan in voorgaande jaren. Vorige jaarwisseling (2021/2022) is de brandweer 84 keer gealarmeerd. In 2020/2021 kwamen 53 alarmmeldingen en dat jaar ervoor 65 bij de meldkamer binnen. De veiligheidsregio spreekt over een jaarwisseling die beheersbaar is verlopen.

De meldingen betroffen met name autobranden en container- en afvalbranden. Daarnaast ook een aantal meldingen van stormschade door de harde wind. In Rekken werd door brand een oude schuur aan de Huttendijk in de as gelegd. Oorzaak was een verdwaalde vuurpijl waardoor de schuur in brand vloog. Meerder eenheden, ook Duitse brandweerwagens rukten uit om de brand te bestrijden. De oude schuur ging geheel verloren. In de avond van 1 januari ontstond brand in een woning aan de Schopperskamp in Aalten door vuurwerkresten in een container die onder een afdak bij de berging stond.

De brandweer heeft geen melding gemaakt van agressie en/of geweld richting brandweermensen.

De VNOG bestrijkt het gebied van de Veluwe (Nunspeet-Harderwijk-Hattem), de steden Apeldoorn en Zutphen en de Achterhoek.

Nieuwjaarsincidenten brandweer VNOG 2022/2023 – Foto: VNOG

Slachtofferbeeld

(Laatste update: 02-01-2023)
Op dit moment zijn nog niet alle gegevens van alle ziekenhuizen en huisartsenposten in de regio binnen. Het beeld op dit moment op basis van informatie van 4 ziekenhuizen (van de in totaal 5), 5 huisartsposten (van de 5) en de ambulancevoorziening in onze regio is dat er 74 vuurwerkslachtoffers zijn behandeld.  In de ziekenhuizen hebben zich 22 personen gemeld en 52 personen op de huisartsenposten, waarvan 2 doorverwezen naar het ziekenhuis. Vorige jaarwisseling ging het om 28 slachtoffers.

De letsels betreffen met name (brand)wonden aan het gezicht, ogen en/of oren. De letsels zijn ontstaan door zowel het afsteken van legaal als illegaal vuurwerk, waarbij zowel omstanders als de ‘afsteker’ zelf gewond raken. Er zijn 6 meldingen geweest van alcoholintoxicaties.

De ziekenhuizen, huisartsenposten en ambulancedienst hebben twee meldingen gemaakt van (verbale) agressie en/of geweld richting hulpverleners.

Het aantal incidenten van dag tot dag in december 2022. – Foto: VNOG

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2023-01-02 18:30:10


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.