Wordt het ‘wie van de drie’ bij kroeseweverscross

– Drie troeven zet het organiserende AV Archeus zondag 8 januari in voor de eerste thuiswedstrijd van 2023, de KroeseWeverscross. Lars Duistermaat, Vincent te Brake en Ferdi Ubbing zijn vooralsnog de favorieten die een felle strijd zullen gaan leveren op de hoofdafstand van 10 km.

Maar als ook andere regiotoppers zoals de winnaar van de laatste editie, Jordy Kloet zich nog aanmelden, kan zich helemaal een mooie strijd ontbranden om de titel.

Het wordt komende zondag de tiende editie van de jaarlijkse wintercross van Archeus, een wedstrijd die zich meestal ontpopt als een strijd tegen de elementen. In voorgaande edities vonden de lopers onder meer kou, sneeuw, ijs, storm en vooral boomstammetjes op hun weg. Dit jaar wordt daar nog een extra element aan toegevoegd, twee mountainbike-stroken, die door hun schuine kanten en vele bochtjes een lastige horde zullen vormen voor de crosslopers.

Bij de mannen zijn in ieder geval de Archeus-atleten Lars Duistermaat, Vincent te Brake en Ferdi Ubbing titelkandidaten. Zij zullen een ware ‘Wie van de drie’-strijd gaan voeren. Te Brake versloeg op Tweede Kerstdag Duistermaat nog in Aalten en werd vier dagen later knap tweede in een sterk bezette 15 km-cross in Vorden. Ubbing, winnaar van de KroeseWeverscross in 2019, noteerde in Vorden een toptien-plek op de 10 km en is ook in goede vorm. Een andere Archeus-topper, Thomas Konings, onlangs nog tweede op de 5 km in het Duitse Ellewick, heeft nog niet beslist of hij zondag aan de start zal staan. “Maar als ik meedoe, wordt dat op de 5 km.”

Bij de vrouwen staat de Meddose Sandra Wassink weer aan de start bij de 10 km. Zij werd in de laatste editie (door corona alweer drie jaar geleden) eerste in de categorie 40+ en tweede overall. Gevaarlijke outsider voor de titel is Linde Lammers uit Maastricht. De oud-Winterswijkse verkeert de laatste maanden in blakende vorm, getuige haar recente Zevenheuvelenloop, waarbij ze de 15 km in net 64 minuten afraffelde. Ruim een minuut sneller zelfs dan routinier Wassink.

Behalve de 10 km kan op de KroeseWeverscross ook de 5 km worden gelopen en die telt mee in de Achterhoekse Crosscompetitie van vier wedstrijden. De jeugd loopt daarvoor eerst nog een cross van 1,3 km (t/m 11 jaar) en van 2,4 km (12 t/m 15 jaar).

Voorinschrijven kan nog tot en met vrijdag 6 januari 23.59 uur, na-inschrijven kan op de wedstrijddag zelf tot een half uur voor aanvang van de betreffende afstand.

Zie: https://www.av-archeus.nl/evenement/kroesewevers-cross/

Geschreven door 1Achterhoek op 2023-01-02 08:11:30


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.