WUh houdt inzamelingsactie voor Oekraïne bewust op 6 en 7 januari om met Russen te breken

– De Winterswijkse Uitdaging huis (WUh) houdt op 6 en 7 januari een grote inzamelingsactie om de mensen in het door oorlog geteisterde Oekraïne de winter door te helpen. De twee data voor de actie zijn bewust gekozen. Op 6 en 7 januari vieren de Russen Kerst waarmee de WUh samen met de vluchtelingen die in de Vredensehof verblijven, wil breken. Het markeert een nieuwe tijd, die met de Europese waarden overeenkomt, aldus de WUh.

“Voor het eerst in de geschiedenis van Oekraïne vierden de meeste Oekraïners het kerstfeest volgens westerse tradities namelijk op 24 en 25 december. Samen met de rest van de wereld dus, en zonder de Russen net als de rest van de wereld, en niet meer samen met de eeuwige vijand. Ook de vluchtelingen in Winterswijk vierden kerstmis dit jaar op 24 en 25 december.”

In Oekraïne is vooral aan bepaalde producten behoefte. Er is er veelvuldig overleg met de vluchtelingen op de Vredensehof geweest. Ook heeft de organisatie van de gehele actie via de gemeente Winterswijk contact gehad met de bestuurders van de zustergemeentes Podilsk en Rivn. Uit deze contacten is een lijst ontstaan met producten welke in Oekraïne hoognodig zijn. Er is behoefte aan thermokleding, warme sokken, nieuw ondergoed dit alles voor mannen, vrouwen en kinderen.
Ook is er behoefte aan winter slaapzakken, opgeladen powerbanks en zaklantarens met batterijen of accu. Vooral powerbanks en zaklantarens zijn hard nodig. Kinderen volgen namelijk online onderwijs en lezen veel. Licht is gewoon nodig om te voorkomen dat ze achterstanden in hun ontwikkeling krijgen. Omdat niet iedereen powerbanks zal kunnen doneren is er voor de aanschaf van powerbanks en eventueel generatoren ook een crowdfunding gestart. Het totaal ingezamelde bedrag komt ten goede van deze actie. Via deze link kan men doneren.

De genoemde goederen kunnen op 6 en 7 januari tussen 10 en 15 uur ingeleverd worden in de hal achter dierenartsenpraktijk Wenters., Haitsma Mulierweg 25a. Tijdens de actiedagen helpen de ‘Winterswijkse Oekraïners’ in de hal met het aannemen en sorteren van de goederen. De ingezamelde goederen worden op een later tijdstip met vrachtwagens samen met de spullen die door de Aaltense Uitdaging en Doetinchemse Uitdaging ingezameld zijn naar Oekraïne gebracht.

De Stichting De Winterswijkse Uitdaging is vanaf de start van de oorlog in Oekraïne betrokken bij zowel de vluchtelingenopvang als bij het organiseren van hulptransporten inclusief het inzamelen van hulpgoederen. Nu de winter is aangebroken in Oekraïne en de energievoorzieningen telkens weer defect raken door het oorlogsgeweld, is er dringend hulp nodig aan de Oekraïners ter plekke.

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2023-01-02 18:47:17


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.