‘De meesten van de gedecoreerden verrichten vrijwilligerswerk in dorpsbelangenverenigingen’

– Dit jaar geen uitreiking van koninklijke onderscheidingen in het stadhuis of gemeentehuis, maar een feestelijke officieel oranjefeest in dorpshuis ’t Kempken in Harreveld. Nadat burgemeester eerst een lintje had uitgereikt aan André Bloemberg in zwembad ’t Meekenesch, lag in Harreveld de oranje loper uit voor zes andere inwoners in Oost Gelre die nog van niets wisten wat er die ochtend ging gebeuren.

Harreveld had zich voor deze dag vóór Koningsdag opgemaakt voor de grote gebeurtenis: de lintjesregen in Oost Gelre. Vrijwilligers hadden de oranje loper uitgelegd, oranje bloemstukken gemaakt voor op de tafels in het dorpshuis. Het viel dit keer op dat de meesten van de gedecoreerden behartigers zijn van dorpsbelangen. In de toespraak zei burgemeester Annette Bronsvoort daarover dat wanneer er keuzes of beslissingen voor het algemeen belang in het dorp, er mensen zijn die dat anders zien. “Je krijgt soms dingen over je heen en dat is niet altijd even gemakkelijk. Maar jullie doen het voor het dorp.”

Alle 7 inwoners uit Oost Gelre kregen een lintje opgespeld en zijn benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Harrie ten Have (73) uit Zieuwent is 25 jaar bestuurslid en penningmeester van de FNV Bouw- en Houtbond geweest. Hij was daarnaast als plaatselijk vertegenwoordiger van het Sociaal Fonds Bouwnijverheid betrokken bij de uitvoering van de WW en vorstverlet. Van 1981 tot 1990 zat hij in het schoolbestuur van de St. Jozefschool in Zieuwent. Als lid van de bouwcommissie was hij betrokken bij de renovatie van de school. Van 1987 tot 2021 was de Harrie ten Have vrijwilliger en klusjesman bij de r.-k. parochie in Zieuwent. Hij collecteerde jarenlang en hielp bij de actie kerkbalans met het rondbrengen van de brieven. Verder maakte hij herdenkingskruisjes voor overleden parochianen. Sinds 2010 is hij hoofd van de werkgroep Otterspad bij de Stichting Kerkenpaden Zieuwent. Hij coördineert de snoei van bomen en struiken en ander onderhoud van de paden.

Gerard Wopereis (77) uit Harreveld en is al meer dan dertig jaar betrokken vrijwilliger bij het Feestcomité Harreveld. Als licht- en geluidsman regelt hij de techniek bij het Pinksterfestijn, de jaarlijkse fietstocht en de Sinterklaasintocht. Vanaf 1995 is hij secretaris en vrijwilliger bij Schietvereniging ’t Gouden Oog. Naast administratie en jeugdtrainingen beheert hij de munitievoorraad. Nog steeds is de heer Wopereis betrokken vrijwilliger bij Dorpshuis ’t Kempken in Harreveld. Een belangrijke ontmoetingsplek in Harreveld voor bijna alle verenigingen. Verder is hij vrijwilliger bij carnavalsvereniging de Zandbieters en verricht hij onderhoudswerk rondom de kerk.

Bennie Schutten, vader van de wethouder Arjen Schutten kreeg met een lintje alle lof voor zijn vrijwilligerswerk voor de kerk en het dorpshuis. – Foto: Gem. Oost Gelre

Bennie Schutten (83) uit Harreveld is de bekende koster van het dorp. Hij was in de jaren ’60 bestuurslid bij de Jonge Boeren- en Tuindersbond Harreveld. Hij heeft meegedacht in een tijd waar de ruilverkavelingen volop aan de gang waren. Van 1980 tot 1992 is hij bestuurslid van het wijkbestuur CDA Harreveld. Als afgevaardigde kon hij aandacht vragen en input geven uit de Harreveldse gemeenschap. Van 1998 tot december 2022 verrichtte Bennie Schutten kosterwerk in de St. Agathakerk, waarvoor hij in december is geëerd met de Willibrordpenning. De kerk werd vlak voor Kerst ’22 aan de eredienst onttrokken. Zijn betrokkenheid voor het kerkenwerk beleeft hij nu in StAgatha, de stichting die de Harreveldse kerk namens de dorpsgemeenschap heeft gekocht. Als onderhoudsman voor de commissie fietspaden is hij betrokken bij de fiets- en wandelpaden rondom Harreveld. In de jaren 2004 tot 2018 was hij een actief vertegenwoordiger in de Stichting Vrienden van Antoniushove. En meerdere dagen per week is hij vrijwillig beheerder van Dorpshuis ’t Kempken in Harreveld.

‘Promotor klassieke muziekcultuur en horecaman’

Tonnie Peters (71) uit Zieuwent is medeoprichter van de Stichting Paaspop. Hij was 30 jaar lang bestuurslid in verschillende functies, zoals penningmeester en voorzitter. Drijvende kracht achter het aanvragen van vergunningen en divers horecawerk. Altijd in samenwerking met plaatselijke ondernemers en verenigingen. Via de commissie buurtbus Zieuwent heeft hij zich ingespannen dat de kerkdorpen aangesloten bleven op het treinstation en de busstations. Vanaf 2000 is de heer Peters al voorzitter van Horeca Nederland Afd. Oost Gelre. Samen met ruim 50 horecazaken wordt samengewerkt bij evenementen en om een standpunt in te nemen richting overheid. Vanaf 2009 is hij een groot animator bij het opzetten van de concerten als de Matthäus Passion, de Messiah, de Boerenerfconcerten en de Bachweek. En al tien jaar is hij betrokken als schuldhulpmaatje om mensen te helpen met het oplossen of het voorkomen van financiële problemen

Bennie Oosterholt (65) uit Lievelde is een betrokken bestuurslid en heeft meegeschreven aan het CDA verkiezingsprogramma van de gemeenteraadsverkiezingen. Al vanaf 1988 is hij bestuurslid en penningmeester bij Partoli Toneelvereniging Lievelde. Hij is lid van de bouwploeg. Met zijn technisch inzicht en creativiteit zorgt hij voor de mooiste decorstukken. Van 1987 tot heden is Bennie Oosterholt lid van de EHBO Lievelde. Daarbinnen een periode voorzitter geweest en beschikbaar voor inzet bij veel evenementen in de gemeente. Drie termijnen was hij bestuurslid bij de Stichting School- en Volksfeest en hielp met het organiseren van de jaarlijkse kermis. Bij voetbalvereniging Erix Lievelde is hij vanaf 2001 verzorger van het eerste herenteam. In de beginjaren helpen opzetten van het Open Nederlandse Kampioenschap Boerengolf. En van 2017 tot heden bestuurslid van Stichting Lievelds Belang.

André Bloemberg en zijn vrouw Vera nadat André de koninklijke onderscheiding opgespeld kreeg door burgemeester Bronsvoort (l). – Foto: Jeroen Scheuter

André Bloemberg altijd verenigd met zwemmen en LIVO

Andre Bloemberg (64) uit Lichtenvoorde heeft vanaf 1974 verschillend vrijwilligerswerk verricht voor zwemvereniging en waterpolovereniging LIVO. Zo heeft hij tot 2007 zich ingezet als scheidsrechter voor het waterpolo. Veel werk heeft hij opgepakt als vrijwillig klusser, zoals de jaarlijkse behendigheidsspelen, de organisatie van de zwemvierdaagse, commissie Zomerkamp voor de jeugd. In de periode 1992 tot 2003 was hij penningmeester voor de club en verantwoordelijk voor de jaarrekeningen, trainersvergoedingen en het innen van contributies. Na een korte tussenperiode keert hij terug als algemeen bestuurslid en hij verricht de ledenadministratie. Vanaf 2011 betrokken en vanaf 2013 tot heden is André Bloemberg penningmeester bij de Stichting Exploitatie Meekenesch Lichtenvoorde. Zijn vrouw Vera Bloemberg kreeg een paar geleden een Koninklijke onderscheiding uitgereikt voor al haar vrijwilligerswerk bij LIVO. Door zijn ziek-zijn werd het lintje bij het ‘r Zwembad vanmorgen uitgereikt.

Het vrijwilligerswerk van Marco Overbekking (58) uit Groenlo heeft alles te maken met de scouting in zijn woonplaats. Vanaf 1995 is hij verantwoordelijk voor het onderhoud van het terrein en de gebouwen van de Scouting Groenlo. Het terrein wordt intensief gebruikt de jeugd van de scouting. Ook bij evenementen zoals de midwinterhoornwandeling en de Slag om Grolle wordt dit terrein ingezet. Het is een uniek stukje groen aan de rand van het centrum en toch in het hart van Groenlo. Als contactpersoon voor de Scouting is Marco Overbekking bij diverse projecten als het Vestingstadbeleid. Bijvoorbeeld de verbreding van de gracht en de overleggen met de gemeente die daarvoor worden gevoerd. Aansturing van de vrijwilligers en hij coördineert de organisatie in Groenlo van NL-doet. Bij dit alles doet hij het archiefbeheer aan huis namens de Scouting Groenlo.

Geschreven door 1Achterhoek op 2023-04-26 15:35:32


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.