Negen lintjes in Winterswijk: burgemeester Bengevoord op lintjestoer om het lintje persoonlijk uit te reiken

– Burgemeester Bengevoord maakte vanmorgen een feestelijke lintjestour om aan negen mensen een Koninklijke onderscheiding uit te reiken. In de gemeente Winterswijk zijn acht personen benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau en een tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. In Meddo werden een broer en zus gedecoreerd. Dit gebeurde in het muziekgebouw van Muziekvereniging Sint Jan.

De volgende mensen werden woensdag 26 april verrast door de komst van de burgemeester.

Petra ten Pas is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. – Foto: Gem. Winterswijk

Petra ten Pas (55) zet zich bovenlokaal in voor het turnen en werd om deze reden benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Ze is vele jaren actief als trainer en jurylid bij Penta Winterswijk en jureert veelvuldig regionale en landelijke wedstrijden en ook EK’s en WK’s van het damesturnen. Petra ten Pas heeft zitting in de wedstrijdcommissie van district oost van de KNGU. Zij maakt onder andere de planning voor het wedstrijdseizoen, stelt de wedstrijdoefenstof samen en communiceert deze naar de verenigingen en de juryleden. Ook heeft zij veel beginnende en gevorderde juryleden opgeleid binnen de KNGU. Petra ten Pas is de drijvende kracht achter de fusie van Winterswijkse turnsportverenigingen.

Hulpmoeder en kooktante Rikie Boerman kreeg de versierselen opgespeld en is daarmee Lid geworden in de Orde van Oranje Nassau. – Foto: Gem. W’wijk

Rikie Boerman – te Brinke (77) is jarenlang hulpmoeder geweest op openbare basisscholen in Winterswijk-Zuid en zonder haar kookkunsten voor het schoolkamp op Vlieland zou dit jaarlijkse reisje voor de kinderen niet door kunnen gaan.
Als hulpmoeder heeft zij zich ruim 20 jaar verdienstelijk gemaakt voor de samenleving en voor de leerlingen in het speciaal onderwijs in het bijzonder. Daarnaast is Rikie Boerman ongeveer 10 jaar als kooktante mee geweest naar Vlieland voor het schoolkamp daar. Daarnaast is ze jarenlang vrijwilliger bij de Protestante kerk en heeft zij zich ingezet als vrijwilliger bij Marga Klompé.

De inzet voor het plaatselijke toneel heeft Zijne Majesteit behaagd Henk te Brummelstroete te waarderen met een lintje. – Foto: Gem. W’wijk

Henk te Brummelstroete (63) kreeg een lintje voor zijn inzet voor toneel. Hij heeft als regisseur jarenlang bijgedragen aan het succesvol blijven van toneelvereniging ‘Nieuw Leven’. Daarnaast was hij lid van het dagelijks bestuur in de functie van penningmeester bij Ons Genoegen Woold. Als organisator en regisseur heeft hij bijgedragen om het openluchtspel ‘Boer’n in oorlogstied’ tot een succes te maken. Bij openbare basisscholen in Winterswijk helpt Henk te Brummelstroete als ondersteuner al vele jaren bij de eindmusical van groep 8. Hij ondersteunt de leerkrachten en leerlingen met regie- en decortips.

Dinant Eggink betekent veel voor voetbal en Kotten en kreeg daarom een Koninklijke onderscheiding. – Foto: Gem. W’wijk

Dinant Eggink (73) is ruim 30 jaar actief als vrijwilliger, met name voor het buitengebied van de gemeente Winterswijk. Als eigenaar van Eggink Verpakkingen sponsorde hij bijna veertig jaar voetbalvereniging Spcl. Kotten (na de fusie F.C. Trias). Onder zijn leiding is de Stichting Vrienden van Spcl. Kotten opgericht. Na de fusie is deze stichting opgegaan in Vrienden van F.C. Trias. De stichting ondersteunt de vereniging bij het verbeteren van onderlinge contacten door het organiseren van diverse activiteiten. Door zijn inzet is de stichting nog zeer actief. Voor de buurtschap Kotten heeft was hij bestuurder (secretaris) bij Stichting Kottens Belang en bestuurder namens de buurtbelangen BSV (Buurtschappen Vooruit) binnen WCL, waar hij het belang van de inwoners van het buitengebied behartigde.

John Haenen wijdt zijn vrijwilligerswerk aan de hockeysport. – Foto: Gem. Winterswijk

John Haenen (66) heeft regionaal veel betekend voor de hockeysport. Hij heeft jarenlang spelers van vijf hockeyverenigingen getraind en gecoacht. Naast het trainen en coachen levert hij ook een bijdrage bij de indeling van de teams. JohnHaenen heeft naast zijn betaalde functie als trainer bij W.M.H.C. Avanti, HockeySupportGroup en Haaksbergse Hockeyclub Haackey veel vrijwilligerswerk gedaan bij Enschede Hockey Vereniging, Doetinchemse HockeyClub en Hockeyvereniging Houten.

Het zijn de omroep en het museum waarvoor het hart van Fried Jansen spreekt. – Foto: Gem. W’wijk

Fried Jansen (79) is meer dan veertig jaar actief als bestuurslid en vrijwilliger binnen Winterswijk. Hij staat bekend als een zeer betrokken en gedreven lid van verenigingen en de lokale omroep. Hij is jarenlang bestuurslid en vrijwilliger bij Honk- en Softbalvereniging Hickory Winterswijk geweest. Daarnaast is hij jarenlang als radio- en televisiemaker en bestuurslid betrokken geweest bij RTV Slingeland. Als secretaris heeft hij zich ook beziggehouden met overleg over de vorming van een streekomroep. Momeenteel is Fried Jansen algemeen bestuurslid en vrijwilliger bij Vereniging Het Museum.

De betrokkenheid van Wil Willemsen bij de golfsport in Winterswijk is vandaag gewaardeerd met een lintje. – Foto: Gem. W’wijk

Wil Willemsen (76) is vele jaren actief maatschappelijk betrokken en actief bij diverse vrijwilligersactiviteiten. Ze is marshal bij de Golf & Country Club Winterswijk. Naast dat zij gastvrouw is, zorgt zij ook voor de veiligheid en het welzijn van de leden en gasten. Wil Willemsen is tien jaar lang secretaris van de wedstrijdcommissie van de Golf & Country Club Winterswijk geweest. Daarnaast is zij jarenlang voorzitter van de vereniging van Eigenaren van bungalowpark ‘de Voortwisch’ geweest en vervulde ze een bestuursfunctie binnen de VVD Oost Achterhoek.

Broer en zus Leo en Ludy Zieverink actief voor Meddose kerk, schoolkinderen en muziek in het dorp

Leo Zieverink (65) is bijna 40 jaar actief als vrijwilliger in Winterswijk Meddo. Als vrijwilliger en lector bij de Parochie HH. Paulus en Ludger draagt hij bij aan de woord- en communievieringen. Daarnaast was hij jarenlang bestuurslid en algemeen vrijwilliger bij muziekvereniging St. Jan Meddo, waar hij 20 jaar voorzitter was. Buiten zijn bestuurstaken was hij actief met het schrijven van serenades bij jubilea, het schrijven van mooie speeches en het organiseren van diverse activiteiten.

Broer en zus, Leo en Lidy Zieverink. – Foto: Gem. W’wijk

Lidy Wolters – Zieverink (56) vervult al bijna 25 jaar een belangrijke rol binnen de geloofsgemeenschap in Winterswijk Meddo. Als lid van het parochiebestuur van Parochie HH. Paulus en Ludger houdt zij zich bezig met catechese en jongerenwerk. Vanuit de pastoraatsgroep is zij ook mede verantwoordelijk voor de goede samenwerking met protestantse broeders en zusters in de Oecumenisch Beraad. Daarnaast is zij een aantal jaren coach geweest bij volleybalvereniging MEVO.

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2023-04-26 13:30:04


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.