De Achterhoek-regio op zoek naar duurzame ideeën voor de energietransitie

LICHTENVOORDE – De Achterhoekse Energiebeweging is een samenwerking van én voor iedereen die bijdraagt aan een energieneutrale Achterhoek. Begonnen door acht gemeenten onder de naam Akkoord van Groenlo, met als doel het aanjagen en verbinden van mooie initiatieven. Dit jaar organiseert de Achterhoekse Energiebeweging het Ideëennest, een mooi initiatief om zoveel mogelijk duurzame ideeën op te halen.

Iedereen kan een initiatief voorstellen, op voorwaarde dat het bijdraagt aan deze ambitie en de voordelen ervan verder reiken dan alleen het individuele belang. Ook ondernemers zijn dus van harte welkom om hun idee in te sturen en zo kans te maken op een mooi subsidiebedrag, verklaart gemeente Oost Gelre het idee voor de Ideeën nest nader.

Wie al langer op een geweldig idee broedt waarmee de Achterhoek een beetje duurzamer wordt of is er een (financieel) steuntje in de rug nodig om de volgende stap te kunnen zetten, dan is het Ideeënnest een uitgelezen mogelijkheid duurzame ideeën te pitchen.

Wat het Ideeënnest is

Er zijn al prachtige duurzame initiatieven in de Achterhoek. Maar we zijn er nog lang niet, aldus de acht Achterhoekse gemeenten. Door mee te doen met de Achterhoekse Energiebeweging willen de gemeenten de energietransitie in een hogere versnelling brengen. Het Ideeënnest is een uniek, jaarlijks terugkerend evenement dat nog nergens anders in Nederland is. Het Ideeënnest stimuleert ideeën, groot en klein, die bijdragen aan een energieneutrale Achterhoek. Met het Ideeënnest krijgen inwoners, ondernemers, onderwijs en alle andere organisaties uit de Achterhoek de kans om hun initiatief te pitchen voor een achtkoppige jury, publiek en pers. Om initiatieven te stimuleren stellen de gemeenten met elkaar jaarlijks 168.000 euro subsidie beschikbaar. Iedereen kan een initiatief voorstellen, als het maar bijdraagt aan deze ambitie.

Op 3 december 2024 vindt de eerste editie plaats. Ideeën kunnen in gestuurd worden via www.achterhoekseenergiebeweging.nl. De inschrijving is vanaf nu geopend en loopt tot 31 oktober 2024. “Het is de kans om jouw duurzame droom werkelijkheid te maken”, roepen de gemeenten op.

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2024-04-30 09:55:55


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.