Achterhoek zint op meer klimaatbestendige dorpen

DINXPERLO/STEENDEREN – Afgelopen donderdag onderschreven elf gemeenten, de provincie Gelderland, het waterschap Rijn en IJssel en Vitens opnieuw hun samenwerking onder de noemer van ‘Achterhoek+’ op het gebied van water en klimaat. Een samenwerking die sinds de jaren ’90 bestaat. De komende jaren vragen wateronderwerpen van ons nog meer aandacht. “Daarom ondertekenden we de ‘Bestuurlijke visie op samenwerken aan water Achterhoek+ 2024’. Hierin staan onze afspraken over de verschillende wateronderwerpen en geven we aan op welke punten we nog meer gaan samenwerken” aldus de elf gemeenten.

Burgemeester Stapelkamp met de wethouders Groters en Kok krijgen uitleg van de projectleiders Niek Nijhof en Jertjan Sikking. Ze staan op de plek waar het krattenveld ondergronds wordt aangelegd.
Burgemeester Stapelkamp met de wethouders Groters en Kok krijgen uitleg van de projectleiders Niek Nijhof en Jertjan Sikking. Ze staan op de plek waar het krattenveld ondergronds wordt aangelegd. – Foto: Eveline Zuurbier

Het klimaat verandert snel en daarmee ook de weersomstandigheden. Deze winter zagen we door de vele regen de grondwaterstand stijgen. De afgelopen zomers waren droog en er was een tekort aan water. We zien de gevolgen van de klimaatverandering en moeten ons voorbereiden op meer droge zomers en nattere winters. Alle gemeenten hebben afgesproken dat de openbare ruimte in Nederland in 2050 waterrobuust en klimaatbestendig is ingericht. Dit betekent dat de gevolgen van bijvoorbeeld ernstige neerslag zo klein mogelijk blijven. Daarnaast is er nog steeds ruimte voor verbetering in de kwaliteit van het (stedelijke) water. Alle reden om de visie uit 2019 aan te passen.

Samen aan de slag met klimaatadaptatie

Aanpassing aan klimaatverandering, ofwel klimaatadaptatie, houdt niet op bij een gemeentegrens. Daarom pakken we dit gezamenlijk op binnen ‘Samenwerking Water Achterhoek+’. Hierin werken de 8 Achterhoekse gemeenten (Aalten, Berkelland, Bronckhorst, Doetinchem, Montferland, Oost Gelre, Oude IJsselstreek, Winterswijk) samen met de gemeenten Doesburg, Lochem, Zutphen, de provincie Gelderland, het Waterschap Rijn en IJssel en drinkwaterbedrijf Vitens.

Klimaatbestendig Marktplein in Steenderen

De ondertekening vond plaats in Steenderen. Deze plaats was niet voor niets gekozen want daar troffen inwoners samen met de gemeente Bronckhorst en Samenwerking Water Achterhoek+ mooie klimaatbestendige maatregelen. Het Marktplein werd groener gemaakt en voor de nieuwe bestrating werden zoveel mogelijk bestaande materialen hergebruikt. Ook kwam er een waterspeelplaats en een infiltratieriool waarmee het regenwater zoveel mogelijk op de plek wordt gehouden. Om van het plein een aantrekkelijke beleefplek te maken, kwamen er bovendien schaduwrijke zitplaatsen.

Daarnaast maken we de afvalwaterketen schoner en gaan we extra inzetten op het thema droogte

De Samenwerking Water Achterhoek+ is een mooi netwerk. Joost van Oostrum, voorzitter van deze samenwerking: “Vanuit de visie werken we de komende tijd verder samen aan een klimaatbestendige en waterrobuuste inrichting van diverse gebieden in de regio. Daarnaast maken we de afvalwaterketen schoner en gaan we extra inzetten op het thema droogte.”

Ook in Dinxperlo werk in uitvoering voor klimaatbestendig centrum

Bij de herinrichting van het Dinxperlose centrum hebben inwoners en de centrumondernemers bewust gekozen voor een parkinrichting rond de kerk en het Prins Clausplein. Het dorpshart krijgt meer het uiterlijk van een groen festivalterrein dan van een marktplein. Onder de klinkers in het brede pad naar de kerk zit een krattenveld waarin water wordt opgevangen. Met het opgevangen water worden straks het groen via een ingenieus druppelsysteem van water voorzien.

Inwoners kunnen ook eenvoudig bijdragen

Toewerken naar een waterrobuust en klimaatbestendige regio kunnen we niet alleen vanuit Samenwerking Water Achterhoek+, aldus de gemeentes. “We doen het samen.” Ze roepen inwoners, bedrijven en organisaties op bij te dragen. Bijvoorbeeld door de regenafvoeren af te koppelen, een regenton plaatsen om regenwater op te vangen, waarmee water wordt bespaard. Bedrijven kunnen ook veel doen. Minder verstening draagt bij aan een koelere omgeving en een betere opvang van de regenbuien.

Geschreven door Eveline Zuurbier


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.