72 millimeter regen in twee dagen, straten staan blank

– Regen zorgt deze ochtend lokaal in de Achterhoek voor ondergelopen straten. In Ruurlo staan de Sophialaan en de Weverstraat blank. Ook de Borculoseweg, de N315 die rondom het dorp loopt, was ondergelopen.

Wijkagent Tom Nijland toonde op X (voorheen Twitter) donderdagochtend een foto van een ondergelopen Sophialaan. “Gelukkig komt het water niet hoger dan de stoeprand”, zegt de politieman.

Ook de Borculoseweg kon de stortvloed aan regen niet verwerken, maar de gemeente Berkelland heeft daar een put leeggezogen, zodat verkeer weer gewoon over de weg kan, zegt Nijland.

Een kletsnat weekend

Het is kletsnat in delen van de Achterhoek. Het weerstation Hupsel tussen Eibergen en Groenlo registreerde in 48 uur 72 millimeter regen. “Dat is net zoveel regen als normaal gesproken in de maand augustus valt”, zegt Berend van Straaten van Infoplaza. “En voorlopig houdt het niet op. We krijgen een kletsnat weekend. Ook maandag en dinsdag valt er nog regen, maar niet zoveel als zaterdag en zondag. Vanaf woensdag wordt het droger en wordt het ook iets warmer.”

De Achterhoek behoort niet bepaald tot de natste delen van Gelderland. De meeste regen valt op de Veluwe. Door hoogteverschillen moet lucht daar opstijgen en opstijgende lucht koelt af waardoor zich waterdruppels vormen. Verder valt meer neerslag in stedelijke gebieden, omdat het daar relatief warm is en warme lucht meer vocht kan bevatten.

‘Droogte’ in Wageningen

De Wageningen Universiteit (WUR) meldde eerder deze week een bizar droogterecord. Het weerstation van de WUR gaf al dagen aan dat het er kurkdroog was. Een woelmuis bleek een kabel te hebben doorgeknaagd en had een nest onder de regenmeter gemaakt. Meteoroloog Bert Heusinkveld van de WUR: “Blijkbaar hing die kabel in de weg, want hij was helemaal doorgeknaagd.”

In Varsseveld en Beltrum stonden er ook straten vol water:

Geschreven door Henri van Veen, Omroep Gelderland op 2023-08-03 09:15:01


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.