Peter wil uitvaarten begeleiden, maar beperking zit in de weg

– Hij liet zien dat ook mensen met een verstandelijke beperking als volwaardig collega mee kunnen draaien binnen een bedrijf. Peter Dibbets (49) was actief als uitvaartmedewerker bij een landelijke uitvaartondernemer, maar werd twee jaar geleden ernstig ziek. Inmiddels gaat het weer de goede kant op en wil de Winterswijker niets anders dan terugkeren in de uitvaartbranche.

Hij is gefascineerd door de dood en het afscheid nemen van dierbaren. Jaren geleden kwam hij tijdens zijn stage in een verzorgingshuis in aanraking met ‘de dood’ toen een conciërge hem vroeg of hij een doodskist mee naar boven wilde tillen. “Daarvoor was ik als de dood voor de dood, maar dat was toen gelijk weg”, zegt Dibbets. “Sinds die tijd wil ik ook verder in dit vak.”

Overledenen vervoeren

Voor de coronaperiode werkte hij via een Achterhoeks werkleerbedrijf bij een landelijke uitvaartondernemer in Oldenzaal. “Ik vervoerde daar samen met een collega overledenen naar het mortuarium”, zegt Dibbets.

“Maar ik deed ook koffietafels, rouwbezoeken, buikpuncties of het weghalen van pacemakers. Eigenlijk alles wat hoort bij een medewerker van een uitvaartcentrum.” Maar zodra familie van de nabestaande langskwam moest Peter aan de kant. “Waarom moet iemand met een beperking dan naar de achtergrond verdwijnen?”, vraagt Dibbets.

Ernstig ziek

Zijn werk als uitvaartmedewerker moest Dibbets vanwege een ziekte twee jaar geleden neerleggen. “Ik kreeg een hele dikke buik, omdat veel vocht zich ophoopte”, vertelt Dibbets. Ze hebben 4,5 liter eruit gehaald. Ik kon slecht zien en moest lopen met een rollator. Uiteindelijk ben ik daar gelukkig langzaam van hersteld.”

Momenteel doet Dibbets wat inpakwerk, maar het liefste zou hij weer terugkeren naar de uitvaartbranche. Daarom plaatste hij een oproep op LinkedIn. In de zoektocht naar een passende baan merkt hij dat zijn verstandelijke beperking nogal een belemmering is.

‘Leren in de praktijk’

“Ben ik dan echt zo anders dan een ander?”, vraagt Dibbets zich af. “Ga eerst eens met mij in gesprek. In Oldenzaal werd ik ook gewoon als een normale collega gezien.”

Peter heeft de wens om zich verder te ontwikkelen als uitvaartmedewerker. “Ik ben bereid om daarvoor verdere cursussen te volgen. Door mijn beperking is leren uit een boek wat lastig, dus leer ik het liever in de praktijk. Al moet ik er voor naar Amsterdam.”

Kan jij Peter helpen met het vinden van zijn droombaan als uitvaartmedewerker? Stuur dan een mailtje naar dkleingunnewiek@gld.nl

Collega Harm Edens liep in 2014 voor het programma ‘Gelderse Koppen’ een dagje mee met Peter

Geschreven door Davie Klein Gunnewiek, Omroep Gelderland op 2023-08-23 10:42:06


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.