Burgemeester Stapelkamp mag voor een tweede ambtstermijn gaan

– De gemeenteraad van Aalten vergaderde vanavond over de herbenoeming van burgemeester Anton Stapelkamp. De raad besloot om de burgemeester aan te bevelen voor herbenoeming en zal dit kenbaar maken aan de Commissaris van de Koning, John Berends. Met dit besluit wordt Stapelkamp voor een periode van zes jaar opnieuw burgemeester van de gemeente Aalten. Op 22 december eindigt zijn eerste ambtsperiode.

Voorzitter van de vertrouwenscommissie, Raimond Smit (CDA) maakte dat voor aanvang van de raadsvergadering bekend. “Ik ben blij dat de Aaltense gemeenteraad heeft besloten de burgemeester voor een herbenoeming voor te dragen. Het besluit zal nu snel aan de minister van BZ verzonden worden.”

In een reactie zegt burgemeester Anton Stapelkamp, dat hij vaak heeft teruggedacht aan zes jaar geleden. “Ik houd een dagboek bij en las leuke herinneringen. Het was spannend: want je pakt je boeltje op om naar de andere kant van het land te gaan. Het was toch een stap, een sprong in het diepe. Voor de gemeenteraad en een college is het toch afwachten wat voor soort mens je krijgt.”

Stapelkamp heeft op bestuurlijk niveau accenten en vernieuwingen kunnen doorvoeren. Voor de besluitvorming van de gemeenteraad is het zogenaamde BOB-model ingevoerd. Dit is een nieuwe structuur dat begint bij ‘beeldvorming’, dit is een informerende ronde. Vervolgens de ‘oordeelvorming’ waarin technische vragen en inzichten worden gegeven. Als laatste volgt de definitieve ‘besluitvorming’ over het voorgestelde beleid.

Meer mensen in de ambtelijke organisatie?

Het zijn mooie zes jaren geweest en laten we dit zo volhouden. Het is nu mooi dat je dat kan continueren. Er komen moeilijke jaren aan, zorgen en problemen na afloop van corona zijn nog niet voorbij en laten we elkaar vasthouden.” Stapelkamp noemde dat er voor gemeenten financieel zware jaren aankomen. “We hebben veel ambities voor de gemeente Aalten. Het gaat wonen, nieuwe industrieterreinen en er zijn spanningen in de samenleving als het gaat over de stikstof, de woningnood, ten aanzien van het klimaat hebben we te maken gehad met dagen boven de 40 graden en stond de Slinge droog. Voor deze opgaves zijn eenmaal meer mensen voor nodig in de ambtelijke organisatie en daar hoort een financieel plaatje bij.”

Nog zes jaar tot aan pensioen

Dat de burgemeester opnieuw is voorgedragen voelt als een bijzondere dag, zei Stapelkamp. “Het wordt mijn laatste contract ik ben 61 jaar en daarna gaat mijn pensioen in.”

De felicitaties van de Aaltense gemeenteraad aan de burgemeester. – Foto: Eveline Zuurbier

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2023-05-30 18:52:47


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.