Breed liefdesprogramma in Bredevoort

– Vroeger stuurden we elkaar liefdesbrieven, nu sturen we elkaar appjes en selfies. Vroeger kwam je de liefde tegen in de kroeg, nu vinden we de liefde via apps als Tinder. De taal van de liefde is veranderd. Hoe ziet de liefde er nu uit? Hoe laat je je liefde aan de ander blijken en toon je liefde aan jezelf? Vanaf 29 juli laten zeventien kunstenaars met hun werk de staat van de liefde zien in het Pop Up Museum van de liefde in de bovenzaal van de Koppelkerk.

Waar de bovenzaal van de Koppelkerk normaal gesproken het werk van één of twee kunstenaars uitlicht, kiest de culturele vrijplaats er deze zomer voor om een breed spectrum aan disciplines en stijlen te laten zien. Kunstenaars uit alle disciplines zijn uitgenodigd om werk in te sturen met het thema de liefde.
Uit een veelvoud aan inzendingen heeft de kunstcommissie van de Koppelkerk zo’n 40 werken geselecteerd. Van textielkunst van Astrid Polman tot videokunst van Tatum Kempers en van geëngageerde foto’s van Mignon Nusteling tot een sculptuur van Daan de Leeuw.

PopUp Museum van de Liefde

Het Pop Up Museum van de liefde is van 29 juli tot en met 11 september elke vrijdag, zaterdag en zondag te zien in de bovenzaal van de Koppelkerk in Bredevoort. Gelijktijdig met de expositie ‘De taal van de liefde’ is in de kerkzaal van de Koppelkerk de expositie ‘Vrijheid, gelijkheid en eigenheid’ te zien. Bezoek aan de Koppelkerk bedraagt 6 euro.hierbij is een kop koffie of thee inbegrepen.

De pop up tentoonstelling is onderdeel van het project ‘De staat van de liefde’ van culturele vrijplaats de Koppelkerk en Dorst Theater. In een breed cultureel programma wordt in Bredevoort onderzocht hoe de liefde in de loop der tijd is veranderd. We zijn zelfstandiger en onafhankelijker van elkaar dan ooit na de pijlsnelle ontwikkelingen en vooruitgang in de vorige eeuw, maar wat zijn daarvan de gevolgen voor de liefde?

Hij en Zij komen op in een bootje

Het liefdesprogramma bestaat uit veel meer dan de expositie. Er is theater, een concert, workshops tango dansen en een lezing. Van 25 tot en met 28 augustus wordt de voorstelling ‘Hij en Zij komen op in een bootje’ opnieuw gespeeld op de Grote Gracht in Bredevoort. Vorig jaar al te zien en in een mum van tijd uitverkocht. Een nieuwe kans om dit juweeltje te aanschouwen en te beleven. Liefdesrelaties kennen heden ten dage een nogal romantische inslag: je ontmoet die ene persoon en gaat lang en gelukkig leven tot de dood jullie scheidt. Toch lopen veel relaties stuk en lijkt het maken van een duurzame verbinding moeilijk. ‘Hij en zij komen op in een bootje’ is een lichtvoetige locatievoorstelling over een serieus en voor veel mensen herkenbaar onderwerp: de liefdesrelatie. Weten we in welk bootje we precies stappen als we met elkaar besluiten te zijn? Is dit bootje gevuld met oude gewoontes en patronen die generaties lang golden of kunnen we die ook voor onszelf opnieuw vormgeven? En wat als we dat vergeten? Als we er na 35 jaar samenzijn achter komen dat we de ander eigenlijk helemaal niet echt kennen?

Argentijnse Tango Lizelot de Stigter – Foto: Mohan Dehne

Cursus Argentijnse tango in 3 lessen

De Argentijnse tango is de ultieme dans van de liefde. Net als bij de liefde, draait de tango niet om vaste regels, maar vooral om het gevoelsmatig en lichamelijk aanvoelen van de ander. Op drie achtereenvolgende zondagavonden vanaf 21 augustus geeft internationale tangodanseres en -docent Lizelot de Stiger samen met haar danspartner Jillis de Winter in de Koppelkerk in Bredevoort een basiscursus in Argentijnse tango. Geschikt voor zowel beginners als gevorderden.

Kenniscafé Stine Jensen over zelfliefde

Op vrijdag 2 september komt Stine Jensen naar de Koppelkerk in Bredevoort voor een interactieve lezing over zelfliefde. Deze nazomer wordt in Bredevoort met een breed cultureel programma ‘De staat van de liefde’ nader onderzocht vanuit allerlei disciplines. Ook het actief deelnemen aan deze lezing is hier onderdeel van.

Charles Aznavour concert. – Foto: PR

Concert Aznavour mon amour

Op zaterdag 3 september brengt zangeres Britta Maria met haar driekoppige band een ode aan de bekende Franse chansonnier, componist en tekstschrijver Charles Aznavour (1924-2018) in de Koppelkerk in Bredevoort. De man die Frankrijk en uiteindelijk de hele wereld veroverde met zijn prachtige chansons d’amour, waarvan waarschijnlijk ‘La bohème’ en ‘She’ de bekendste zijn.
Aanmelden voor de overige liefdesprogramma’s – theater, concert, workshop, tango en lezing – kan via www.koppelkerk.nl.
Het programma wordt mede mogelijk gemaakt met steun van de Gemeente Aalten, Letterenfonds, Lirafonds en het Prins Bernhard Cultuurfonds

Geschreven door 1Achterhoek op 2022-07-26 13:22:01


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.