Besluit voor 500 bewoners op azc Winterswijk al genomen, denkt deel van de buurt

– Het college van Winterswijk heeft de beslissing over het aantal bewoners van het azc in Winterswijk een week doorgeschoven. Gaat het aantal terug naar 400 vluchtelingen of krijgt de proef met 500 een permanent karakter? De keuze voor 500 vluchtelingen zou al gemaakt zijn, weten buurtbewoners.

Waarom is het besluit over het aantal vluchtelingen met een week vertraagd?

Hoewel het voor het college een heikele zaak is, lijkt de kiem voor de vertraging van het besluit bij het COA (Centraal orgaan Opvang Asielzoekers) te liggen. Wethouder Elvira Schepers en burgemeester Joris Bengevoord lijken voor een verlenging van de proef te kiezen en zullen aanvullende, strenge voorwaarden bij het COA hebben neergelegd. Met als doel de keuze voor 500 bewoners te rechtvaardigen bij de omwonenden.

Is de keuze dan al definitief?

Officieel wordt het besluit dinsdag genomen tijdens de vergadering van het college, maar een deel van de buurt heeft inmiddels begrepen dat de keuze is gemaakt. Het college kiest voor 500 vluchtelingen; enerzijds vanwege het humane aspect van de keuze, anderzijds om te voldoen aan de vraag vanuit Den Haag om in het hele land de grote toestroom van vluchtelingen op te vangen.

De uitdaging is nu om het besluit op een dusdanige wijze aan de omwonenden te presenteren, dat er draagvlak voor is. Een delegatie van de buurt wordt dinsdagavond geïnformeerd op het gemeentekantoor.

Wat zouden de aanvullende eisen vanuit het college aan het COA kunnen zijn?

Dan moet je vooral denken aan nog meer gezinnen die naar Winterswijk komen. Verder is er op het azc extra ruimte gecreëerd voor het huisvesten van lhbti-mensen, in plaats van vrijgezelle mannen die voor overlast hebben gezorgd. Die toezegging zal het college willen hebben.

Omwonenden hebben vanuit het COA geluiden opgevangen dat er bovendien een ‘kwetsbare’ groep naar het azc komt en de criticaster vrezen dat het ama’s zijn, oftewel alleenstaande minderjarige asielzoekers. “Die zijn ook in Doetinchem en daar is niet voor niets een hek omheen gezet, in combinatie met een avondklok”, zegt een buurtbewoner, die anoniem wil blijven.

Moet er een hek om het azc worden gezet?

Dat zal niet de bedoeling zijn, Winterswijk heeft een open azc zonder slagboom en hekken. De woonwijk is grotendeels om het azc heen gebouwd. Het is jaren rustig geweest rondom het azc en sinds dit jaar is er meer onrust, mede door woning- en auto-inbraken. Een jaarlijks onderzoek wees bovendien uit dat meer mensen in de buurt een onveilig gevoel hebben gekregen of meer overlast hebben ervaren. Desalniettemin zal het azc het open karakter behouden.

Hoe staat de buurt er in?

Dat maakt het lastig voor het college. De buurt is grofweg te onderscheiden in drie stromingen: en groep die tegen 500 inwoners is, een groep die het prima vindt en een groep die geen mening heeft. De reacties van de tegenstanders is altijd anoniem, want ze willen niet voor racist worden uitgemaakt. Maar door de anonimiteit is het tegengeluid wel minder krachtig.

Geschreven door Domien Esselink, Omroep Gelderland op 2022-10-07 15:01:00


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.