Autoinbraken in Arnhem het grootst en in Oost Gelre en Berkelland het kleinst

– In 2023 is al ruim 2.300 keer ingebroken in Gelderse auto’s. Dit is een toename van 2,6% ten opzichte van een jaar eerder. Vooral in Arnhem, Nijmegen en Apeldoorn ging het vaak mis: hier werden de meeste auto-inbraken gemeld. Gemeente Oost Gelre en Berkelland telden het minst aantal inbraken blijkt uit onderzoek van Independer op basis van data van de politie.

November is dé auto-inbraakmaand. “In oktober begint het aantal inbraken al te stijgen en in november is dan de piek”, legt Independer expert autoverzekeringen Menno Dijcks uit. Als we het vergelijken met het landelijk gemiddelde dan zijn ook oktober (+18,9%) en september (+8,9%) populair bij autodieven. De koploper is dus november, dan wordt er zelfs één vijfde (+20,2%) meer ingebroken dan het gemiddelde. De maanden met gemiddeld de minste auto-inbraken zijn april (-16,1%) en mei (-12,8%).

“Bij een auto-inbraak keert de verzekeraar alleen uit als je WA Plus of All Risk bent verzekerd. Met alleen een WA-verzekering kom je niet in aanmerking voor een vergoeding. Veel mensen weten dit niet en komen dan voor een nare verrassing te staan. Woon je in een gebied waar veel wordt ingebroken, dan kan het dus verstandig zijn om de verzekering aan te passen”, aldus Independer auto-expert Menno Dijcks.

Stijgend aantal auto-inbraken in Gelderland

Het aantal Gelderse auto-inbraken van januari tot en met oktober ligt hoger dan tijdens dezelfde periode vorig jaar. Het gaat om een toename van 58 inbraken (+2,6%). Wel zijn er grote lokale verschillen. Zo is het aantal auto-inbraken in onder andere Ede veel sterker toegenomen. Apeldoorn, Rheden, Arnhem en West-Betuwe behoren tot de grootste gemeentelijke uitschieters.

Er is ook beter nieuws: in 27 Gelderse gemeenten nam het aantal auto-inbraken juist af. Vooral in Nijmegen was een sterke afname te zien (-137), net als in Winterswijk (-38) en Brummen (-17).

Berkelland en Oost Gelre zijn dit jaar vooralsnog de veiligste gemeenten van Gelderland. Per 1.000 auto’s zijn er hier in de eerste 10 maanden van 2023 ‘slechts’ 0,2 auto-inbraakincidenten gemeld.

In Arnhem staat je auto het minst veilig geparkeerd. Nergens in Gelderland is de kans op een auto-inbraak zo groot als in deze gemeente. Per 1.000 auto’s die hier geregistreerd staan, waren er dit jaar tot nu toe 5 auto-inbraken. Dit is veel meer dan het provinciale gemiddelde van 2,1. Ook in Nijmegen (4,3 auto-inbraken per 1.000 auto’s), Ede (3,8) en Wageningen (3,8) zijn veel auto’s doelwit.

Meer over het onderzoek is hier te vinden.

Geschreven door 1Achterhoek op 2023-11-24 09:22:31


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.