Alles in één Boskapellebusken in Sinderen houdt Kern met Pit trofee in de Oost-Achterhoek

– Het buurtbos met amfitheater en treinwagons Boskapellenbusken in Sinderen, is uit twaalf inzendingen verkozen tot beste buurtproject voor Kern met Pit 2022 in de provincie Gelderland. Het buurtproject houdt de bijbehorende trofee dicht bij huis. In 2021 werd Het Heurns Veld in De Heurne de Gelderse winnaar. Buurtbewoners pakten het oude voetbalveld aan en maakte er een park van.

In het buurtbos Boskapellebusken komt natuur, cultuur en historie samen om vervolgens ook een diversiteit aan mensen te laten samenkomen in het nieuwe aangeplante bos. Er is een amfitheater aangelegd en de oude spoorbaan die er eens op die plek langsliep is de herinnering teruggebracht door plaatsing van oude wagons. Hierin komen de moestuintjes voor de buurt. Er is een kinderspeelplaats met natuurlijke speeltoestellen aangelegd. De buurt plaatsten vleermuiskasten. En de paddenpoel is al gebruikt voor de allereerste nieuwjaarsduik, vertelden Aarten Stants en Anna Kemp enthousiast over het buurtinitiatief dat ze een jaar geleden écht begonnen zijn. Beiden waren zaterdagmiddag te gast in het radioprogramma van 1Achterhoek Actueel. Te gast in het radioprogramma was ook Annemarie Jorritsma , de voorzitter van de KNHM (Koninklijke Nederlandse Heidemaatschappij) foundation. Volgens haar is het Boskapellebusken “een voorbeeld voor een initiatief dat de wereld een beetje mooier maakt.”

De KNHM-foundation daagt mensen uit hun omgeving een beetje socialer en mooier te maken. “Ons doel is de sociale cohesie in buurten te verbeteren en het bevorderen van de saamhorigheid”, legde Jorritsma uit. “En dat is niet het buurtfeest, maar wel mooie fysieke plannen in de ruimte.”

Het Sinderense buurtinitiatief is voortgekomen uit een werkgroep ‘Groen op Sinderen’. In 2011 startten inwoners met het planten van honderden voorjaarsbollen bij de Antoniuskapel. Dit gebeurde destijds samen met de leerlingen van OBS de Wegwijzer. Voor het buurtbos werd ‘groen’ nog een stuk duurzamer groen. Een saai, vlak weiland aan de rand van het dorp Sinderen toverde een groep inwoners van Sinderen in een rijk buurtbos bedoeld voor recreëren en ook als ontmoetingsplek voor dorpsbewoners en passanten. Mensen die erlangs rijden of fietsen zien dat er iets is neergezet waar mensen elkaar kunnen treffen. “Dat valt gewoon op”, aldus Stants en Kemp.

Groeiend netwerk, groeiende verbinding

“Uit ‘Groen op Sinderen’ zijn mensen opgestaan om dit initiatief van de grond te tillen. Er sloten diverse mensen aan die wat kunnen of iets inbrachten. Daar omheen kwam Kern met Pit met een netwerk aan adviseurs. Zij hielpen bij het aanvragen van subsidies, de opzet van een goede boekhouding en bij het uitschrijven van het plan. Dat leidde onder meer naar de VALA (Vereniging Agrarisch Landschap Achterhoek). Via die weg kreeg Boskapellebusken niet alleen het plantgoed, maar werden ook de kosten ervan voor 70 procent vergoed. Er zijn fruitbomen van Achterhoekse herkomst geplant. De adviseurs van Kern met Pit doen dit op een vrijwillige basis.

Prijs met een geldbedrag en trofee

Sinds de start van Kern met Pit, bijna 45 jaar geleden, zijn er duizenden lokale buurtprojecten gestart, opgebloeid en verankerd in de maatschappij. Door deel te nemen kunnen bewonersgroepen de kennis en het netwerk inzetten van KNHM foundation, wat zorgt voor een enorme boost. Alle genomineerden krijgen 1.000 euro. De winnaars – waaronder De Boskapelle – krijgen 1.500 euro extra en een trofee. Sinderen gaat nu met de overige elf de strijd aan voor beste buurtproject van het jaar in Nederland.

Gericht op het buitengebied?

Vanuit de traditie is Kern met Pit gericht op het buitengebied met kleine kernen. Joritsma: “Intussen zijn we ook meer in wijken van de steden aan de slag gegaan. En misschien is dat méér nodig. In steden kunnen mensen elkaar moeilijker vinden. Rond buurthuizen is er veel te doen.”

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2023-01-31 12:28:57


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.