Alleen door concessies te doen voor herinrichting Markt krijgt Winterswijk een sterk centrum’

– Winterswijk wil een aantrekkelijker en een ‘beleefbaar’ centrum, te beginnen bij de Markt waar alle winkelstraten op uit komen. Dat de gemeente niet voor half werk kiest, bleek donderdagavond tijdens een politiek forum in het gemeentekantoor waar het vervolgproces uit de doeken werd gedaan en enkele scenario’s stof gaven om over na te denken over welke functie de Markt voor Winterswijkers zou moeten krijgen. Iedereen die iets wil vinden krijgt de gelegenheid er iets over te zeggen tijdens een zogenaamde ‘Winterswijk brede informatieavond’.

Zoveel mensen, zoveel wensen. In het afgelopen jaar is een hele lijst met wensen met nieuwe ideeën opgehaald en wat elke betrokken partij juist wel en niet wil. “Er is een schets gemaakt van het beeld wat we daarover hebben voor de toekomstige invulling van de Markt, maar niets staat nog vast. Er zijn nog tal van variaties daarop te bedenken waarover we moeten nadenken”, gaf Wim Voogt van OKRA Landschapsarchitecten aan tijdens het politieke forum. Wat wel vaststaat is dat centrumbetrokkenen als winkeliers, horeca, de marktvereniging en de politiek het marktplein ‘saai’ en ‘kaal’ vinden, maar ook is het er gezellig vertoeven als de weekmarkt er is, dus moet er voor die andere 5,5 dagen wat ‘anders cultureels’ gebeuren wanneer de markt er niet is. Dat kan betreft Winterswijk niet snel genoeg gaan.

Van economisch belang is de warenmarkt (red: ook op de woensdag) die vooral op de zaterdag veel Duitsers trekt. Voor een aantrekkelijke binnenstad bestaat er de wens voor meer cultuurbeleving. “En mag de Markt gezien hittestress en het klimaat wel wat groener met wat er in het verleden ooit gestaan heeft”, gaf de landschapsarchitect als voorslag. Met dat laatste zijn ondernemers in de straten met gevelbeplanting al begonnen. Van de gemeente ook wel wat groener om de kerk en op het plein. Maar de grote feesttent van het Volksfeest zou daar dan niet meer passen, terwijl dit ‘feest voor iedereen’ toch het gezelligst is als dat midden op de Markt mag blijven bestaan. Dat is altijd beter dan toen het verspreid in diverse horecagelegenheden gevierd werd.

De boodschap die Voogt op de avond heeft is dat naar heel veel wensen wordt gekeken, maar dat er ook zaken zijn die vast staan of waar rekening mee moet worden gehouden. De Jacobskerk is nog beperkt in gebruik voor het geloofsleven. Wat kun je met dit doorgaans stille lege karakteristieke gebouw nog meer voor de beleving? Het is in het traject aan de gemeentebestuurders en de politiek de vraag welke functie de Markt behoort te krijgen binnen welke kaders.

Voor Jan Pleiter van de marktvereniging mag er een glazen doorgang door de kerk gecreëerd worden en blijft de weekmarkt met de 40 kramen midden op de Markt. En voor Peter ten Hagen van ABH City ondernemers mag de Meddosestraat beter in het blik van de centrumbezoekers komen: “de consument vindt de straat bijna niet en dat is bijzonder jammer.”
Het parkeren van de auto’s, het stallen fietsen en de busjes van leveranciers is voor beide vertegenwoordigers een heikel punt. Daarover zijn betrokkenen nogal verdeeld.

Peter ten Hagen: “Voor winkeliers is het belangrijk dat het centrum bereikbaar blijft en is de vindbaarheid van parkeerplaatsen een belangrijk punt. Geen verkeer meer op de Markt? Je kan de Torenstraat niet meer afsluiten. Wij denken aan een zomer- en wintervariant met in de zomer meer mogelijkheden fietsen te stallen.”

De gedachtegang van Voogt voor een moderne grote overkapping voor het Volksfeest op het marktplein, kan Jan Pleiter wel waarderen. Het kost de gemeente jaarlijks 50.000 euro en met dat geld kun je iets permanents neerzetten. “Voor ook andere evenementen, fantastisch! En het hoeft de warenmarkt niet in de weg te staan. Het zou geen verstandige keus zijn de markt te verplaatsen naar het parkeerterrein van theater De Storm. De markt in samenhang met de winkels en de horeca is het hart van Winterswijk. De markt is het grootste evenement dat in Winterswijk georganiseerd wordt!”

“Wat er op de wensenlijstje van alle belangenverenigingen allemaal staat, past niet op de Markt”, reageert Ten Hagen die met ABH City, winkeliers en de horeca vertegenwoordigt. Het komt aan op goede concessies doen voor een aantrekkelijk en sterk centrum. Goed met elkaar praten zodat iedereen zich in de plannen kan vinden.”

Het ontwerp is 2023 klaar. Halfweg volgend jaar neemt de gemeenteraad een besluit en naar verwachting kan begin 2024 de schop in de grond voor de herinrichting van de Markt.

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2022-09-04 06:54:10


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.