Melkkoe ‘Bertha 48’ wint corso Festunique Beltrum

– De corsowagen ‘Bertha 48’ van de Losse Flodders, is de grote winnaar geworden van het corso Festunique in Beltrum. ‘Losse Flodders ‘ nam maandagmiddag zowel de jury- als de publieksprijs in ontvangst. En daar kwam nog een derde bijzondere prijs bij: de Pluim van het Beltrumse corso. Deze prijs is bedoeld voor de wagenbouwgroep die zich op bijzondere wijze profileert of iets vernieuwends brengt wat nog niet eerder is vertoond.

Zondag in de optocht was een ingenieus ontworpen koe te zien die gras at met een inkijkje in de koe zelf waar in de buik melk van gehakseld gras werd gemaakt. Vervolgens drinkt in de totale voorstelling van de wagen het kalf de melk. De bouwers van de Losse Flodders kregen bij aanvang van het plakweekend te maken met pech. De nek van de koe scheurde en brak af. Daar was in de optocht niets meer van te merken of te zien. Doorlopend klonk applaus voor ‘Bertha 48’ die met haar vriendelijke donkere ogen het publiek inkeek.

De zondag van de kermis in Beltrum kenmerkte zich door zon, bloemen, muziek, theater en duizenden mensen die de langstrekkende corsowagens bewonderden. Tien grote wagens en ruim veertien kleinere jeugdwagens trokken voorbij. Het bloemencorso, staat bekend als Festunique en is één van de grotere corso-evenementen in Nederland. ‘Beltrum bouwt niet alleen corsowagens, maar ze bouwen er een heel feest omheen’.

“Out of the deep’ van corsogroep de Vikings is 34 meter lang. – Foto: 1Achterhoek

De vakjury kende de tweede plek toe aan de corsowagen van De Toekomst die met ‘Zebrapad’ de paddentrek in zwarte (donkerrode) en witte dahlia’s liet zien.
Derde werd ‘Altijd Prijs’ van Oet Alle Windstreken; een echte kermiswagen waaraan kinderen langs de corsoroute touwtje konden trekken voor een prijs.

Groep Klunt bouwde Festval Club en zorgt met band op en om de wagen voor live-muziek in de straten. – Foto: 1Achterhoek

Een wagen die het goed deed in de optocht is ‘Space Monkeys’ van corsogroep Vikings. Voordat de wagen echt langskomt, laat astronaut Koen Dute zich achterop een Mercedes cabrio toejuichen. “Hij is de eerste echte Achterhoeker die in de ruimte is geweest”, laten de Vikings het publiek weten. Dute is populair. Hij deelt handtekening na handtekening uit. En als de ‘Space Monkeys’ dan echt voorbij komt gaan de helmkappen van de astronauten open en kijken apen het publiek in. De Vikings oogsten uiteindelijk een vierde plaats.

Indruk maakt ook de duiker die zich snorkelend door de Beltrumse straten went. Het is de wagen van The Rising Hoop en heeft als titel ‘Afdalen’ meegekregen. Onder de snorkelende duiker ligt een scheepswrak dat niet beplakt is met dahlia’s. De groep koos hout als alternatief. ‘Afdalen kreeg maandagmiddag bij de bekendmaking van de prijzen de zesde prijs uitgereikt.

Melkkoe ‘Bertha 48’ wint corso Festunique Beltrum – Foto: 1Achterhoek

De beste creatie van het jeugdcorso was volgens de jury ‘Beach’ van Puck en Suus.

Voor meer informatie over de prijsuitreiking: klik hier.

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2022-09-06 14:52:17


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.