Weekend vol Bach van start gegaan

– Met de overweldigende klanken van Toccata en Fuga uit het kerkorgel van de Werenfriduskerk in Zieuwent is zaterdagmiddag 3 september een weekend vol Bach van start gegaan. De organisatie van Paaspop Klassiek wil naast de jaarlijkse uitvoering van de Matheus Passie van de componist, meer laten horen en zien van de ‘wonderen’ van zijn muziek in combinatie met de statige Werenfriduskerk en de plaats Zieuwent.

Op het kerkorgel speelde oud-parochieorganist Dennis Vallenduuk. Hij speelde vier muziekstukken van Johann Sebastian Bach. ‘Met misschien wel de beroemdste compositie van Bach, de orgeltoccata in D-mineur’, kondigde Vallenduuk aan, opende hij het weekend. Bijna een uur lang luisterden liefhebbers van Bach en van de overweldigende muziek uit het kerkorgel. Soms met even de ogen dicht om de klanken binnen te laten komen en het trillen van de kerkbanken even te kunnen voelen. Als Dennis Vallenduuk klaar is met het orgelspel en weer beneden is, neemt hij de vele complimenten in ontvangst. Hij drinkt uit een waterfles en verklaart: “Vooral bij het laatste stuk van Bach maak je bij het spelen grote sprongen op de pedalen van het orgel. Met handen en voeten een kerkorgel bespelen, is te vergelijken met een marathon lopen”, zegt hij met een brede lach. “Maar het is geweldig om dit te doen en weer terug te zijn in de Zieuwentse kerk en dit orgel weer te bespelen.”

‘Vals orgel door de droogte’

Het kerkorgel in Zieuwent had door de aanhoudende warme dagen veel te lijden van het droge klimaat in de kerk. Vallenduuk heeft het orgel donderdag voor de uitvoering nog moeten stemmen. “Het klonk erg vals en de orgelbouwer kon er niet zo snel bij komen. Die kan niet eerder als volgende week. Gelukkig is hij wel op tijd voor de Nationale Orgeldag op de Open Monumentendag. Ik hoop dat mensen het niet hebben kunnen horen dat het orgel vandaag niet perfect was.” Vallenduuk moest daarom voor de uitvoering creatiever met de uitvoering van Bachs muziek omgaan. “Bach zit zo ongelofelijk goed in elkaar: het is een wereldwonder en ze ontdekken nog steeds nieuwe mooie dingen in zijn muziek”, vertelt Vallenduuk verder. “Het is bijzonder fijn vandaag weer terug te zijn in deze kerk in Zieuwent.”

Zondag de verrassende Kaffeecantate

Volgens de organisatie is het weekend ‘voor liefhebbers van de ‘andere’ Bach een bijzondere gelegenheid kennis te maken met Bachs uitgebreide oeuvre’. Een verrassend onderdeel is de Kaffeecantate die Bach schreef voor Kaffeehaus Zimmerman, in Zieuwent overgeheveld naar het Café Het Witte Paard naast de Werenfriduskerk. De Kaffeecantate wordt gezongen door drie solisten Wendy Roobol, Mattijs van de Woerd en Vincent Lesage onder begeleiding van het barokensemble La Spopresa. Er wordt dit weekend veel verteld over Bach en over zijn instrumentale werken die hij voor aan het hof of voor openbare concerten schreef. Maar bovenal zijn het de bijzondere concerten met onder meer Ella van Poucke, solo op de cello en later op de zondagmiddag Laurens de Man die tijdens het laatste concert van het weekend vol Bach, de Goldberg Variaties op de piano speelt. Zaterdagmiddag was aansluitend aan het open orgelconcert van Dennis Vallenduuk, een lezing door schrijver/journalist Bert Natter over de gebeenten van Bach (Het Witte Paard) en klonk in de namiddag in de kerk een concert op viool (Rémy Baudet) en clacimbel (Edoardo Valorz). Op zaterdagavond speelde barokensemble La Sorpresa onder leiding van Francois Fernandez. Samen met echtgenoot Yun Kim speelden zij het prachtige Dubbelconcert in D mineur en klinken daarnaast de Brandenburgse concerten III en V die Bach in 1721 opdroeg aan Christiaan Ludwig Markgraaf van Brandenburg.

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2022-09-04 04:06:05


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.