Alle sportparken in Winterswijk krijgen ledlampen

– De sportparken in Winterswijk krijgen de komende twee jaar ledlampen. De bestaande verlichting wordt vervangen en Winterswijk trekt hiervoor 266.000 euro uit. Consequentie voor de verenigingen is dat ze op termijn zelf voor nieuwe lampen opdraaien.

Verschillende sportverenigingen hebben bij de gemeente aan de bel getrokken omdat de huidige, gasontladingslampen in 2023 niet meer worden gemaakt. Daardoor komen enkele verenigingen nu al in de problemen omdat er geen geschikte lampen meer zijn. De huidige armaturen, die eigendom zijn van de gemeente, zijn niet geschikt voor de ledverlichting en worden vervangen.

‘Energieprijzen rijzen de pan uit’

De verenigingen krijgen het voordeel dat ledlampen veel zuiniger zijn, zodat de energielasten omlaag zullen gaan. “De energieprijzen rijzen de pan uit en daar worden de verenigingen door geraakt”, zegt wethouder Wim Wassink. “De oude lampen raken op en moeten vervangen worden. Daarom is dit hét moment om om te schakelen.”

De gemeente smeert het vervangen van de lampen mede vanwege de kosten uit over de komende twee jaar. “We doen het niet in één keer maar gefaseerd, en dat moet nog worden afgestemd met de verenigingen”, zegt Wassink. “FC Winterswijk heeft als eerste al aangegeven in problemen te komen met de huidige lampen.”

Geld reserveren

Komen de kosten nu voor rekening van de gemeente, de vervanging van de nieuwe lampen in de toekomst moeten de sportverenigingen zelf betalen. “Daar moeten ze geld voor reserveren, die lampen moeten over tien tot twintig jaar worden vervangen”, aldus Wassink.

De Winterswijkse IJsvereniging heeft vorig jaar de nieuwe accommodatie officieel geopend en rond de skeeler- en ijsbaan staan al masten met ledlampen. Dat geldt ook voor de tennisvereniging (WTC). Honk- en softbalvereniging Hickory beschikt niet over verlichting en blijft buiten beschouwing.

Behalve de besparing in de kosten voor de verenigingen past de vervanging van de ‘oude’ lampen ook in de duurzaamheidsopgave voor de gemeente. Verduurzaming van sportaccommodaties is bovendien één van opgaven die de coalitie (Voor Winterswijk, CDA, PvdA) wil stimuleren.

.

Geschreven door Domien Esselink, Omroep Gelderland op 2022-09-15 13:26:53


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.