Woningen in voormalig horecagebouw ’t Lappenschaar in Winterswijk

– De hoge glijbaan van de speeltuin van Uitspanning ’t Lappenschaar in Winterswijk is definitief geschiedenis. In het voormalige café met feestzaal – al járenlang leeg en verlaten – komen twee woningen. De aangrenzende schuur achter het horecagebouw wordt tevens omgebouwd tot een (kleinere) woning.

De speeltuin met de populaire glijbaan, een begrip in Winterswijk en omstreken, wordt definitief geen nieuw leven ingeblazen. Er komt geen restaurant of hotel in het huidige horecapand, met twee inpandige bedrijfswoningen.

De bestemming wordt wonen en de voormalige voetbalvelden van voetbalvereniging Ratum, achter ’t Lappenschaar, blijven bestemd voor agrarisch gebruik.

Vier generaties Huiskamp

Hendrik Huiskamp en Johanna Gesiena Hoitink begonnen rond 1900 met de uitspanning en in 1981 was Jan Huiskamp de vierde generatie die de scepter zwaaide op ’t Lappenschaar, waar het op mooie zondagen en bijvoorbeeld Hemelvaartsdag altijd erg druk was. Bovendien was het café met feestzaal het ‘clubhuis’ van de voetballers van Ratum.

Het was Jan Huiskamp die de laatste generatie Huiskamp was op ’t Lappenschaar. Na zijn overlijden werd de uitspanning verkocht en waren er wisselende eigenaren. De laatste vijftien jaren stond het karakteristieke pand leeg en kwam er geen nieuwe bestemming voor het lege en verlaten pand.

Historische aangezicht blijft intact

Nu is er duidelijkheid. In opdracht van initiatiefnemer De Zeven Eiken BV uit Deurningen heeft Ad Fontem Juridisch Bouwadvies BV een plan opgesteld, waarbij het historische aangezicht van het gebouw intact blijft.

Op het terrein vóór het hoofdgebouw, waar vroeger de speeltuin was gesitueerd, worden drie bomen geplant. Omwonenden en gebruikers van de landbouwgronden hebben positief gereageerd op de plannen voor woningbouw.

Geschreven door Domien Esselink, Omroep Gelderland op 2022-09-14 14:46:47


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.