Afscheid van de oude steenfabriek De Vlijt

‘Wie is er niet groot mee geworden?’ De oude steenfabriek aan de Misterweg is meer dan een eeuw lang kenmerkend voor de nijverheid in Winterswijk. Je werkte er of fietste vaak langs waar miljoen stenen, dakpannen en estrikken zijn geproduceerd. Zaterdag 18 maart was er een open dag als laatste eerbetoon aan de lange geschiedenis van de steenfabriek. Gemeente Winterswijk heeft De Vlijt met het terrein er omheen aangekocht voor nieuwe industrie in Winterswijk. De vraag is groot. Momenteel zijn er in Wiinterswijk geen kavels beschikbaar voor ondernemers.

Steenfabriek De Vlijt staat al meer dan honderd jaar op een prominente plek aan de Misterweg. Veel Winterswijkers hebben er herinneringen liggen of kennen de verhalen van hun ouders. Tijdens de open dag werd er erfgoedboekje ‘Gebakken in Winterswijk gepresenteerd als blijvende herinnering. Er waren rondleidingen en een fototentoonstelling met sprekende foto’s over de tijd van weleer. Fotograaf is Cathrina Fauw en haar foto’s zullen in de loop van het jaar op meerdere plekken in Winterswijk te bewonderen zijn.

Het terrein is inmiddels leeg, maar de grote hal, steenoven en droogkamers zijn nog aanwezig en intact. Meer dan duizend mensen bezochten de open dag.

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2023-03-21 07:47:29


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.