Afronding Nieuwmarkt/De Leest laat te lang op zich wachten: is afbreuk aan centrum van Lichtenvoorde

– De bouw van de laatste afrondende fase van Nieuwmarkt en De Leest laat te lang op zich wachten. Het doet ‘nodeloos afbreuk aan het centrumbeeld van Lichtenvoorde’ in een tijd dat de behoefte aan het soort woningen dat daar boven winkelruimte gepland is, uitermate groot is’.

PvdA-commissielid Jos te Molder bracht de centrumontwikkeling aan de zijde van de Nieuwmarkt, De Leest en Bonifatiushof weer onder de aandacht. Van de ontwikkeling van de afrondende fase naast de Aldi en het oude ziekenhuis, is nog niet niets te zien, terwijl er een enorme vraag is naar woningen. Niet bouwen stagneert ook de ontwikkeling van het evenementenplein op de plek waar voorheen de bibliotheek stond. Die is gesloopt en verhuisd naar een nieuw onderkomen aan De Leest. De realisatie van het evenementenplein is logistiek gekoppeld aan het bouwproces van het plan naast de Aldi. Te Molder verwees ook naar de VVD die in december ook vragen had gesteld over het nieuwbouwplan voor woningen aan de Nieuwmarkt en De Leest.

Wethouder Hoenderboom zei blij met de gestelde vraag te zijn van de PvdA. “Het centrum van Lichtenvoorde verdient alle aandacht”, zei Hoenderboom, maar legde uit dat het plan dat bouwrijp is vertraging heeft opgelopen door gewijzigde omstandigheden en door corona. Wat precies gewijzigd is, ging Hoenderboom niet op door. Wel zei hij dat de gemeente in gesprek is om de bouwontwikkeling weer los te trekken. “Dwingen kan niet, maar we kunnen er wel voor zorgen dat er voortvarend aan gewerkt wordt.”

Het gat in het straatbeeld van de Nieuwmarkt, bekeken vanaf De Leest. – Foto: Eveline Zuurbier

‘Geef Lichtenvoorde Kleur’, is het programma dat meer reuring geeft aan onder meer het centrum. Hoenderboom: “Momenteel zijn we dat project aan het herijken, niet alleen inhoudelijk maar ook in aansturing en de samenwerking met de zeventig ondernemers. De afronding van de Nieuwmarkt zal daarbij als deelproject onder de loep worden genomen.”

Hoenderboom zei in de raadsvergadering van april ter te willen terugkomen met de actuele stand van zaken over Geef Lichtenvoorde Kleur waaronder de Nieuwmarkt.

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2023-02-01 15:13:17


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.