Groenlo krijgt museumplein met musea en verhalen

– De kop van de Kevelderstraat, de Markt en de Mattelierstraat hebben in de vierhonderd jaar tot aan nu, héél veel meegemaakt. Als je die allemaal in een interessant verhaal zou vatten ontstaat er een museumplein waar in 2027 het Nationaal Museum Tachtigjarige Oorlog in de Oude Calixtus, de kerkers onder het stadhuis, de VVV en een museum voor moderne kunst met ‘iets’ van Jan Cremer aan gehuisvest zijn. Bijna alle toeristen en dagjesmensen komen uiteindelijk op dit museumplein terecht.

Het verhaal voor het museumplein begon bij de Sociale Dienst Oost-Achterhoek -later opgegaan in Fijnder- als die in 2022 verhuist naar het regionale bedrijventerrein Laarberg. Dit hoofdstuk eindigt met de constatering dat de kantoren in het stadhuis waar eens de ambtenaren van de gemeente Groenlo Groenlo werkten, weer geheel leeg kwamen te staan. Wat kan ermee ‘gebeuren’?

Voor een nieuwe invulling ligt het vervolg bij penvoerder Stichting Hart voor Vesting Grolle. Een stichting die eind 2019 opgericht is met het grondidee om wanneer Groenlo vierhonderd jaar de belegering en uiteindelijk de inname van de stad Grolle door het Staatse Leger herdenkt in 2027 een gezamenlijk cadeau aan de Groenlo te geven. De oorsprong van Hart voor Vesting Grolle ligt bij een schenking die de stichting gekregen heeft. Ze zet deze en andere donaties die de stichting krijgt voor een duurzamer Groenlo op het gebied van historie, sociaal, cultureel en groene ideeën.

“We hebben onze hulp aangeboden bij de gemeente toen Oost Gelre ons vroeg mee te denken voor een tweede bestemming naast de zaal van de gemeenteraad. Het zou jammer zijn als het monumentale stadhuis aan een private partij overgedragen zou worden. We willen het pand behouden voor Groenlo”, zegt Stefan Kok van de Stichting Hart voor Vesting Groenlo (HVVG) Het plan is nu dat het historische gebouw een verlengstuk gaat worden van het Nationaal Museum Tachtigjarige Oorlog in de Oude Calixtuskerk.

Wethouder Bart Porskamp zei woensdag nadat het college een dag eerder positief had besloten, blij te zijn dat HVVG met dit initiatief is gekomen. “Het is geen gemakkelijk gebouw met meerdere gebruikers. De VVV, de bezichtiging van de kerkers en de gemeenteraad met de fractiekamers nemen ruimte in”, aldus Porskamp.

Nationaal museum en moderne kunst?

“Het Nationaal Museum Tachtigjarige Oorlog wil in het stadhuis haar kantoor vestigen en een museumcafé met -shop en zoekt ruimte voor wisseltentoonstellingen en een opslag voor museumstukken. En de stichting Mozaïek -ontstaan uit Galerie KIK- heeft het plan voor een museum voor moderne kunst. Beide musea kiezen hun eigen pad hierin”, zegt Stefan Kok.

Door de genoemde functies naar de overzijde van de Mattelierstraat te verplaatsen kan de Oude Calixtuskerk worden ingericht met de vaste tentoonstelling van het museum. De komst van het museumcafé en een shop versterkt het VVV en de rondleidingen in de kerkers en andersom. En er zijn volgens Kok meer mogelijkheden voor samenwerken. “De gemeente wil het deel van de raadszaal herinrichten en meer verduurzamen. Dat geeft mogelijkheden voor wanneer de raadszaal niet gebruikt wordt door de gemeenteraad deze in te zetten als presentatiezaal voor de musea., waar steeds nieuwe verhalen over Groenlo en de streek verteld gaan worden, zowel in cultuur-historisch opzicht als bij besluitvorming van de gemeenteraad van Oost Gelre.

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2023-01-20 18:48:00


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.