Achterhoekse bedrijven dragen bij aan actie ‘Laat de zon schijnen op Hospice de Lelie’

– Om de sterk gestegen en contracten voor energiekosten het hoofd te kunnen bieden, is Hospice de Lelie begonnen met verduurzamen van het hospice. Ze kreeg daarbij afgelopen week financiële hulp van het Goede Doelenfonds van GUV en van Kampeergelukfabriek Obelink. Beiden maakten een aanzienlijk bijeengebracht bedrag over aan de actie: ‘Laat de zon schijnen op Hospice De Lelie’.

De hospice zag afgelopen twee jaar een verdubbeling van de energiekosten. Om te voorkomen dat de eigen bijdrage van hun gasten verhoogd zou worden, zette De Lelie de actie ‘Laat de zon schijnen op Hospice De Lelie’ op met de bedoeling dat bedrijven de hospice in Winterswijk kunnen helpen bij de verduurzaming door onder meer de plaatsing van honderd zonnepanelen en het aanpassen van de warmtebronnen en regelingen met de bedoeling de hoge energierekeningen te kunnen beteugelen. De energiekosten zijn met 10.000 euro gestegen laat Hospice de Lelie weten en met de investering van 50.000 euro is nodig -400 euro per zonnepaneel- kan de hospice zich waardig blijven inzetten voor mensen die in de laatste fase van hun leven verkeren.

Afgelopen week kwamen twee donaties van bedrijven binnen. Kampeergelukfabriek Obelink die zelf bijna 6500 zonnepanelen plaatste op hun nieuwe distributiecentrum om zelf te kunnen voorzien in energie opwekken, vond dit een aangelegenheid om boven op het dak tussen de zonnepanelen een cheque te overhandigen van 10.000 euro aan de hospice. “Zonnepanelenactie: laat de zon schijnen voor Hospicegroep De Lelie” sluit mooi aan bij het voorzien in zonne-energie bij Obelink. “Vandaar dat wij als (familie)bedrijf midden in onze mooie Achterhoekse samenleving dit goede doel graag wil ondersteunen”, aldus Nick Vooijs.

Op de foto v.l.n.r. Johan Teeuwsen, Frank Smit, Marlies Hengeveld en Leo Scharenborg met de zonnepanelen op het dak van De Lelie op de achtergrond. – Foto: Bert van Asselt

Eveneens schonk het Goede doelenfonds van GUV aan De Lelie. Uit handen van Frank Smit, penningmeester van het GUV Goede doelen fonds ontvingen voorzitter Johan Teeuwsen, vicevoorzitter Leo Scharenborg en coördinatrice Marlies Hengeveld van het hospice de cheque van 5.000 euro.

Lokaal en regionaal gegund

Johan Teeuwsen gaf aan dat het veel lokaal en regionaal gegund wordt: “De bijdragen voor de zonnepanelen, maar ook andere zaken, zijn veelal donaties van lokale en regionale bedrijven zoals GUV. Dat is ook de “vijver” waarin wij vissen. Je moet dat dicht bij je houden. We spreken de regionale bedrijven en organisaties alleen aan bij bijzondere projecten zodat we een volgende keer ook nog een bijdrage kunnen vragen.”

Tijdens het gesprek voorafgaand aan de overhandiging werd door het gezelschap de langdurige en goede band van GUV Uitvaartverzorging met De Lelie benoemd.

Frank Smit geeft aan:” Na het overlijden is er behoefte aan goede ondersteuning en GUV Uitvaartverzorging kan die bieden. Juist doordat GUV alles in eigen huis heeft, van rouwauto’s met specialisten in vervoer en verzorging tot aan eigen crematorium en we een regionale organisatie met lokale medewerkers zijn, is er natuurlijk een extra band.”

Marlies Hengeveld haakt daarop in: “We zijn blij met de geste van GUV om ons te ondersteunen, zo laten jullie de zon extra schijnen. We gaan ook nog kijken naar andere zaken die nu mogelijk zijn zoals de airco’s aanpassen enz. Daarmee hopen we het comfort van onze cliënten op een nog hoger niveau te brengen.”

De panelen liggen al – laat de zon maar komen

Leo Scharenborg lichtte het project zonnepanelen nog wat toe: “We zijn nu in een stadium waarin de gelden die benodigd zijn voor het project voor het grootste deel binnen zijn. De zonnepanelen liggen ook al op het dak en binnenkort volgt de aansluiting. Daarna gaan we het verdere traject in om te kijken wat er nog meer mogelijk is door de energie van de panelen. Van ons mag de zon gaan schijnen!”

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2023-04-03 10:17:54


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.