1 jaar Bersatu met eten en muziek gevierd

– Wie verhalen over de Molukken graag wil delen of geïnteresseerd is in voormalig Nederlands-Indië en het huidige Indonesië kan maandelijks terecht op een ontmoetingsochtend in het gebouw van Life Winterswijk bij de kerk aan de Jeugdkerkstraat (Balinkes). Dat doen ze met elkaar sinds eind maart vorig jaar al een jaar lang. Het gevoel van heimwee, verbroken beloftes en onbegrip heerst nog altijd en wel bij alle generaties Molukse Nederlanders en de Indo’s van wie één van de ouders uit Indonesië afkomstig is.

Nergens anders wordt zo duidelijk hoe belangrijk het voor de Moluks-Indische gemeenschap is om samen te eten en muziek te maken als op deze ontmoetingsdag van werkgroep Bersatu. Deze werkgroep vanuit de Molukse gemeenschap in Winterswijk heeft de ultieme wens een appartementencomplex realiseren met een ontmoetingsruimte waar mensen met een band met de Molukken of Indonesië elkaar dagelijks kunnen ontmoeten. Daaruit spreekt een verlangen naar hoe het eens was op het ‘tijdelijke’ opvangkamp Kamp Vosseveld waar de gemeenschapszin werd gevierd met de gitaar en door samen eten op de momenten van gedeeld verdriet, heimwee en de armoede waarin ze beland waren in een vreemd land.

De belangstelling en de betrokkenheid is elke keer weer groot. De ontmoeting lokt zelfs oud-Winterswijkers om weer naar Winterswijk terug te komen om dit maandelijks treffen mee te maken. Het kerkcentrum zit dan helemaal vol en de ruimte is voor die gelegenheid geheel in de stijl van Indonesië aangekleed. Alles verwijst naar de Molukse cultuur en hoe zij eenmaal in Nederland het beste ervan probeerden te maken. De ontmoetingen bij Life zijn een voorproef je voor de wens van ‘Rumah Kasih’: met alle generaties een woongroep kunnen vormen door het gebouw van de Vredense Hof om te bouwen in appartementen met een eigen ontmoetingsruimte. Bersatu heeft de Vredense Hof op het oog en praat daar over met de gemeente Winterswijk. Dat plan is nu tijdelijk geparkeerd doordat er momenteel Oekraïners in de Vredense Hof gehuisvest zijn.

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2023-04-03 12:20:44


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.