Nationaal Onderduikmuseum zoekt verhalen en documenten

– Oorlogsverhalen zijn waardevol voor documentatie en om wat werkelijk is gebeurd in de beleving van mensen of een heel dorp of regio. Het Nationaal Onderduikmuseum is op zoek naar verhalen of documenten waarachter oorlogsgetuigenissen meer vertellen. In de bibliotheek in Lichtenvoorde biedt een speciale gelegenheid om ze te vertellen. Daarnaast gaat de belangstelling van het museum uit naar informatie over het Dutch National Battalion.

Op zaterdag 15 april aanstaande is van 10.00-13.00 uur Bert Smeenk namens het Nationaal Onderduikmuseum aanwezig in de Bibliotheek Lichtenvoorde.

Het museum verwoordt de oproep als volgt: “Uw document of verhaal heeft historische waarde. Gooi niet zomaar iets weg over de oorlogstijd. Hebt u zelf als oorlogsgetuige een belangrijk verhaal te vertellen over onderduik of verzet? Beschikt u over een dagboek, brieven of documenten van uw ouders of grootouders uit de oorlogsjaren en wilt u daarover meer te weten komen? Aarzel niet, breng het mee en uw vragen worden zo goed mogelijk beantwoord. We drinken samen met u een kopje koffie of thee en bespreken de gebeurtenissen in onder andere Lichtenvoorde en Eibergen in de jaren dertig en veertig”.

Het Nationaal Onderduikmuseum, gevestigd in Aalten, vertelt het verhaal van gewone mensen in ongewone tijden. Daarom is het museum altijd op zoek naar verhalen van oorlogsgetuigen en/of documenten of voorwerpen uit die periode.

Dutch National Battalion

Op dit moment is het museum bezig met de voorbereidingen van een expositie over het Dutch National Battalion, het Achterhoekse leger van 400 mannen dat in de periode april tot en met juli 1945 met de Canadezen meetrok en meehielp de rest van Nederland te bevrijden. Er waren drie legeronderdelen. Veel mannen uit Lichtenvoorde waren lid van de derde compagnie. Ook over deze leden wil het Nationaal Onderduikmuseum graag meer te weten komen en komt graag in gesprek met iedereen die hierover meer kan vertellen.

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2023-04-03 08:04:33


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.