Achterhoekse Archeologiedag op 4 november in Bredevoort

– Op 4 november 2023 organiseert de Omgevingsdienst Achterhoek (ODA) samen met gemeente Aalten de Achterhoekse Archeologiedag in de Koppelkerk, Koppelstraat 35 in Bredevoort. Het wordt een dag voor alle leeftijden, met binnen een programma voor volwassenen en buiten een programma voor kinderen. De dag is voor iedereen die geïnteresseerd is in archeologie of meer wil weten over de archeologie in de Achterhoek. Het wordt een boeiende en afwisselende dag.

Het programma voor volwassenen bestaat uit twee delen; het ochtendprogramma met lezingen en het middagprogramma met workshops. U kunt zich voor de hele dag of een dagdeel aanmelden. Als u zich aanmeldt voor de gehele dag, is de lunch inbegrepen. Vanaf 9.15 uur start het ochtendprogramma en om 13.45 beginnen de workshops. De dag eindigt rond 16.30 met een borrel in het boekencafé van de Koppelkerk.
Er zijn onder meer workshops vuursteen bewerken, scherven determineren, Romeinse munten, historische voeding en fysische geografie.

Kinderprogramma

Voor kinderen vanaf zeven jaar zijn er activiteiten rondom de Koppelkerk. De kinderen kunnen vondsten zoeken met een metaaldetector, pijlpunten van vuursteen maken of meedoen met de speurtocht naar het historisch zwaard. Ook zal de ArcheoHotspot aanwezig zijn, waarbij de kinderen zelf aan de slag gaan met archeologisch materiaal. Zo kunnen ze bijvoorbeeld dierlijk botmateriaal determineren (wat voor botten zijn het, van welk dier is het afkomstig, waar hoort het in het lichaam) en archeologische vondsten natekenen.

Aanmelden voor het kinderprogramma is niet nodig. Het kinderprogramma wordt om 10.00 uur feestelijk geopend door kinderburgemeester Marthen en duurt tot 13.30 uur. Er wel wat lekkers voor de kinderen, maar geen lunch.

Iedereen kan gratis deelnemen aan de dag, maar voor het volwassenenprogramma is het noodzakelijk vooraf aan te melden.

Bij het kinderprogramma is een vrije inloop, kinderen hoeven zich dus niet aan te melden voor het kinderprogramma.

Ridders van Gelre aanwezig

De Achterhoekse Archeologiedag is ook te volgen via de radio, want Ridders van Gelre is deze dag aanwezig. Ridders van Gelre is het geschiedenisplatform van Omroep Gelderland. Zij verzorgen gedurende de ochtend een radio-uitzending vanaf de Koppelkerk. Ridders van Gelre is te luisteren op DAB+, kanaal 12B en op FM Radio op 90.4.

Het volledige programma met aanmelding is te vinden op www.odachterhoek.nl of stuur een e-mail naar archeologie@odachterhoek.nl.

Geschreven door Redactie 1Achterhoek op 2023-10-17 13:11:08


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.