Acht appartementen Erve de Boer in Harreveld in drie maanden gebouwd

– Voor jongeren en ouderen bestond er nauwelijks kan om een woning in hun geboortedorp te vinden. Dit kwam door het krimpbeleid: er mocht sporadisch gebouwd worden. Maar nu dát door de Achterhoek is losgelaten wordt er in Harreveld versneld gebouwd. Op de zaallocatie van Cafe De Boer in Harreveld verrijzen acht zelfde type woningen. Prefab-houtskeletwoningen wel te verstaan. De voorgefabriceerde delen komen uit Estland. Over drie maanden zijn de woningen klaar op de plek waar Harreveld eens grote bruiloften en het carnavalsfeest hield.

Het café blijft bewaard en daarmee ook de kenmerkende opstelling van het dorp: de kerk en de kroeg samen.

Er moest geloot worden om de woningen. Van tevoren stond vast dat de oud-eigenaren van café en zaal De Boer, Piet en Greet Kodde één van de acht woningen zouden betrekken. Er waren nog zeven woningen over. Sinds 2017 is Harreveld bezig geweest om op deze plek woningen te realiseren. Om aan de vraag van jonge en senior Harrevelders te kunnen voldoen, is er gekozen voor houten skeletbouw. Het is snel realiseerbaar, beter voor het milieu en geeft minder CO2-uitstoot. Het allerbelangrijkste is dat het betaalbaar is. “Nieuwbouw en bestaande bouw zijn voor niet voor ons te doen of onbetaalbaar geworden”, leggen de nieuwe bewoners uit.

Half januari zijn de eerste delen gekomen. In maart worden de acht woningen casco opgeleverd en in mei trekken de eerste bewoners in de huizen.

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2023-01-30 06:35:50


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.