Aaltens initiatief ‘Bewegen in de Wijk‘ heeft meer doelen dan alleen sporten

– Vaak hebben (sociale) wijkteams de rol om te bekijken welke zorg en ondersteuning nodig is. In wijken met veel mensen die een steuntje in de rug nodig hebben, zijn oplossingen die mensen uitdagen tot bewegen en met elkaar in contact brengen éxtra hard nodig. In Aalten bestaat sinds coronatijd de Sportcarrousel. Met sport- en spelattributen trekken welzijn- en sportbegeleiders de wijk in. Op trap- en speelveldjes pakken ze uit.

De Sportcarrousel is er op om sporten en bewegen te stimuleren en bovendien eenvoudig, leuk en toegankelijk te maken voor iedereen. Verschillende sporten en spelactiviteiten worden aangeboden. Achterhoekse gemeenten hebben een Sportakkoord en een Preventieakkoord gesloten die er in het algemeen op gericht zijn de eigen bevolking fit en gezond te houden zodat ze actief kunnen en blijven meedoen in de samenleving. In Aalten werken welzijnsorganisatie Figulus met de sportondersteuners van Brichbouw samen. Zij maken onderdeel uit van het project Talent dat de gemeente Aalten heeft uitgezet onder het mom van ‘samen sporten is leuker dan alleen’. Het effect is tweeledig: je ontmoet sportmaatjes wat motiveert om blijven te bewegen en de wijk wordt een stukje meer sociaal actiever wat de mensen in de wijk goed doet.

Sport en sociaal actief

Michiel Stronks van Figulus is één van de sociaal werkers die met de Sportcarrousel de wijken ingaat om sport- en spelactiviteiten op een trapveldje uit te zetten. Woensdagmiddag 23 november was hij met twee stagiairs sociaal cultureel werk van het Graafschap College en Richard te Selle, bewegingsagoog, naar de wijk rondom de Kemenaweg gegaan. De middagen worden druk bezocht; tot wel zo’n 70 kinderen. Ook nu in de winterperiode komen tientallen kinderen op de Sportcarrousel af. Omdat het de tijd van Sinterklaas is, was er een pietengym uitgezet op het veld. Michiel Stronks verklaarde onlangs bij radioprogramma 1Achterhoek Actueel dat welzijnswerkers behalve kijken naar hoe het met de fysieke gezondheid van mensen is gesteld, ook inzichten verkrijgen in of er bijvoorbeeld genoeg te spelen is in de wijk. Daaruit merken welzijnwerkers in hoeverre mensen elkaar kennen of herkennen, of dat ze zich verenigd hebben én om te zien dat het veilig is in de wijk.

Aaltens initiatief ‘Bewegen in de Wijk‘ heeft meer doelen dan alleen sporten

Jeugdsportfonds om mee te doen aan sport

Wat Michiel constateert is dat hij steeds meer van kinderen hoort, dat zij geen lid meer kunnen zijn van een sportvereniging. “Je hoort te vaak dat door de hoge energieprijzen kinderen niet meer mee kunnen doen aan een sport of een club. Een kind hoort geen last te hebben van armoede. Een kind moet mee kunnen doen in de maatschappij.” Figulus en Talent kunnen dan helpen door mensen te verwijzen naar bijvoorbeeld het Jeugdsportfonds of kan de gemeente -gemeente Aalten in dit geval- meer betekenen voor de kinderen.

De komende weken is de Sportcarrousel te vinden bij Het Verzet, ’t Kobus en bij Grote Maote. De sportcarroussel is elke woensdagmiddag tussen 14.30 uur en 16.00 uur.

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2022-11-28 13:43:57


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.