Aalten herdenkt: ‘verbinding, reflectie en niet hetzelfde blijven doen’

AALTEN – Alleen het zacht kletteren van de regen was zaterdagavond 4 mei te horen tijdens de 2 minuten stilte van de Nationale Dodenherdenking in Aalten. De neervallende druppels in de rest van de stille, het besef dat wij bijna tachtig jaar leven zonder een oorlog doordat anderen hun leven gaven voor vrede en de vrijheiden des te meer doordringen bij de aanwezige mensen. Bij het monument aan de Wehmerstraat werd stilgestaan bij de miljoenen – en plaatselijke slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, maar ook bij het leed veroorzaakt door latere oorlogen. Gedachtes gingen ook uit naar de randen van Europa waar oorlogen woeden en conflicten waarbij honderdduizenden -veel burger- slachtoffers vallen en waarvoor miljoenen mensen op de vlucht zijn voor het oorlogsgeweld.

Twee leerlingen van het Christelijk College Schaersvoorde, Suus Fukkink en Myrthe Meinen, lazen een treffend gedicht dat het streven naar een wereld waarin vrede geen droom meer is, maar een harde realiteit voor hun leeftijdsgenoten buiten de grenzen van Europa: “In deze tijd van vrede in mijn leven is het lastig te bevatten dat 79 jaar geleden, op de plek waar ik nu sta, mensen vochten voor mijn vrede, stierven voor mijn vrede, dat er mensen stierven voor mijn vrijheid. En hoe vreemd is het om te bedenken dat elders op aarde nog steeds mensen vechten en sterven voor vrede en vrijheid. Zodat een meisje zoals ik, 79 jaar later kan klagen over huiswerk en school, in plaats van bang te zijn voor bommen en de dood.”

Taptoe, gedichten voordragen en koor Cantorij

Het gedicht werd voorgedragen na de taptoe en de 2 minuten stilte bij het monument. Bij de herdenking waren veteranen aanwezig, onder leiding van sergeant buiten dienst Jan-Willem Tenkink. Diverse organisaties legden bloemkransen en -stukken neer, waaronder Schaersvoorde, het Nationaal Onderduikmuseum, het Beraad van Kerken, de Aaltense veteranen, het 4 Mei Comité en leden van het Oranjecomité.

Evelyn Gryze droeg een gedicht voor, geïnspireerd door Arnold Grunberg, die enkele jaren geleden voordroeg bij de Nationale Dodenherdenking in Amsterdam. Ze schetste de verslagenheid van oorlogen en benadrukte de noodzaak om de verhalen levend te houden.

Verwijzing naar toenemende onverdraagzaamheid

Wethouder Hans te Lindert riep in zijn speech op “geen dingen te doen alleen omdat we dat altijd zo hebben gedaan.” Deze oproep volgde nadat hij benadrukte dat herdenken en stilstaan waardevol wordt wanneer “we lessen leren uit het verleden en deze verbinden met de toekomst waar kansen liggen om zaken beter te doen.” Te Lindert verwees naar toenemende onverdraagzaamheid, ook “in ons dorp”, in de Aaltense samenleving. “Het is niet vanzelfsprekend lessen te leren uit het verleden en niet vanzelfsprekend open te staan voor zaken die fout zijn gegaan of anders hadden gekund en daarbij te verwijzen naar overheden. Het kan comfortabel voelen om de oorzaak buiten onszelf te leggen als zaken verkeerd dreigen te gaan. Ja, dat hebben we altijd zo gedaan, ja…”, aldus te Lindert over meningsverschillen, conflicten en de tegenstellingen tussen bevolkingsgroepen. Hij benadrukte dat het van waarde zou zijn voor alle gevallenen en nabestaanden om gebeurtenissen te verbinden aan de toekomst door samen dingen te blijven doen.

De herdenking in Aalten werd muzikaal omlijst door koor Cantorij. De teksten van de liederen waren uitgedeeld aan de aanwezigen.

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2024-05-05 13:58:40


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.