Agressieve buizerd slaat weer toe: ‘Hartslag was hoger dan tijdens het hardlopen’

GROENLO – Tijdens zijn vaste hardlooprondje voelde André Bleumink uit Groenlo opeens een klap op zijn hoofd. “Mijn hartslag was op dat moment hoger dan dat ik tijdens het hardlopen kan krijgen,” vertelt hij. Het is al tweede keer dat hij is aangevallen door een buizerd.

Op weg naar zijn vaste afspraak met het hardloopclubje hoorde André al geschreeuw van, de al voor hem bekende roofvogel, de buizerd. Onderweg naar Lievelde, de plek waar hij al jaren hardloopt, voelde hij opeens een harde klap op zijn achterhoofd. “Dat was wel even schrikken”, vertelt hij. “Het voelde als een flinke blauwe plek, dus ik ben gewoon doorgelopen.”

'Je bent gewaarschuwd'

Nadat een hardloopmaat toch even achterop zijn hoofd keek bleek het toch wel wat meer te zijn dan alleen een blauwe plek. De aanval van de agressieve roofvogel resulteerde namelijk toch wel in een wondje op het achterhoofd van André. Na het ontsmetten van het wondje en zijn hardlooprondje plaatste André toch een foto op Facebook met de tekst: “Het is er weer tijd voor… #kutbuizerd Brakelweg, ter hoogte van de onderduik hut. Je bent gewaarschuwd.”

Pet met oogjes

Op de vraag of André nog tips heeft om aanvallen van de buizerd te voorkomen, reageert hij grinnikend. “Ik heb gehoord dat het zou helpen om oogjes achterop je pet te plakken of te naaien. De vogel valt namelijk van achteren aan wanneer je niet kijkt. Daarnaast raad ik aan om gewoon tijdelijk een andere route te pakken wanneer je weet dat er ergens een buizerd aan het nestelen is.”

Elders waarschuwde de gemeente Renkum vorig jaar al voor agressief gedrag tijdens het broedseizoen. Toen klonk de oproep om geen felle kleuren te dragen, het vogelgebied mogelijk te vermijden en ter bescherming een pet, paraplu en zonnebril te dragen.

Geschreven door Madelon Spierenburg op 2024-05-04 13:09:26


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.