Lintje voor organisator Theo Engelbarts nadat lopers het bevrijdingsvuur brachten

LICHTENVOORDE – Door het Bevrijdingsvuur naar Lichtenvoorde maakte een dertigtal lopers van Oost Gelrese hardloopverenigingen traditioneel een brug van herdenken op 4 mei naar de vrijheid koesteren op 5 mei. Direct na de aankomst op het marktplein, kreeg die prestatie franje door een koninklijke onderscheiding aan Theo Engelbarts (78). Hij is mede-organisator en bestuurslid van de stichting 4 en 5 mei. Op 4 mei draagt hij zorg voor de bloemenlegging door basisschoolkinderen bij de pilotengraven.

De estafetteloop was een stuk zwaarder dan andere jaren, maar het enthousiasme en het plezier was er niet minder om, aldus enkele hardlopers. De koudere temperatuur en de regen bij vertrek uit Wageningen maakten de spieren stram zo gauw je in rust kwam in de bus. De hardlopers liepen in estafettes van 5 kilometer naar Lichtenvoorde. Bij elke wisseling wordt de fakkel ook overgedragen. De route ging over goed verlichte paden.

De binnenkomst van de hardlopers met het Bevrijdingsvuur uit Wageningen – Foto: Eveline Zuurbier
Het ontsteken van het Bevrijdingsvuur in Lichtenvoorde – Foto: Eveline Zuurbier

Conferentie voor 80 jaar bevrijding Nationaal Comité 4 en 5 mei komt naar Oost Gelre

Bij binnenkomst wachtte een groot onthaal met muziek van de Schoapenscheerders-kapel. Burgemeester Bronsvoort en de voorzitter van de 4 en 5 mei organisatie spraken ze toe en vervolgens werd het vuur midden op de Markt ontstoken. Een van niets wetende Theo Engelbarts wordt er bijgehaald. Het zou zijn laatste keer zijn dat hij tekende voor de mede-organisatie van de feestelijkheden, had hij gezegd. Het was tijd voor afscheidnemen. Toen twee weken geleden de officiële bevestiging kwam dat het Nationaal Comité 4 en 5 mei hun jaarlijkse conferentie niet in Utrecht of Amsterdam ging houden, maar bij Erve Kots in Lievelde, gaf Theo aan nog een jaartje te willen blijven. De reeds geplande verrassing voor de koninklijke onderscheiding ging echter wel door. Midden op het marktplein kreeg hij het lintje opgespeld door burgemeester Annette Bronsvoort. Theo Engelsbarts werd daarbij benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

De kinderen hebben me altijd gedreven om dit te doen

Op 4 mei verzorgt Theo Engelbarts de bloemenlegging door basisschoolleerlingen bij de pilotengraven. Hij wist hen dit jaar actief te betrekken bij zowel het Bevrijdingsvuur als het Vrijheidsontbijt. Als secretaris van de Stichting Oost Europa Hulp Lichtenvoorde is hij ook niet te stoppen in zijn streven om hulp te bieden aan partnergemeenten in Hongarije, Roemenië en recentelijk in Oekraïne. Dominee Hans Hinkamp die ook bij de huldiging was zei daarover: “toen hulp minder noodzakelijk werd, zei Theo: “We hebben een mooie club bij elkaar, daar kunnen we toch iets moois mee doen. En het is doorgegaan.”

Juichende hardlopers: de tocht was zwaarder dan die van de afgelopen jaren, maar met net zoveel plezier gedaan. – Foto: Eveline Zuurbier

'Geen onderscheid, iedereen mag meedoen'

“Bij Theo geldt: “maak geen onderscheid, iedereen mag meedoen”, verwijzend naar de oprichting van het gehandicaptenvoetbal van Longa’30. Die tak van voetbalsport kwam door Engelbarts van de grond. Hij werd leider van het G-team en ging er mee naar de stadions van Ajax en Feijenoord voor de toernooien waar ze speelden voor 33.000 toeschouwers. In 1994, 2000 en 2006 initiatiefnemer en organisator van de Truckertochten voor kinderen met een beperking. Hij overlegde met de bedrijven welke hun vrachtwagens beschikbaar stelden. Maakte samen met de politie en gemeente een totaal aanpak voor een onvergetelijke tocht door de Achterhoek met tussen de 100 en 200 vrachtwagens. “De kinderen hebben me altijd gedreven om dit te doen”, zei Theo toen hij het applaus ontving.

Verder is hij als coördinator verbonden aan de jeu de boule groepen van de KBO Lichtenvoorde, bestuurde 17 jaar de Katholieke Plattelands Jongeren, organiseert de Brandweer Doe-dagen samen met de Lionsclub en is vrijwilliger bij de Mariënhof, het woonzorgcentrum aan de Lievelderweg in Lichtenvoorde.

Samen tafelen aan het Vrijheidsontbijt. – Foto: Eveline Zuurbier

Direct daarna ging het buffet voor het Vrijheidsontbijt open voor de hardlopers en schoven ook de mensen uit Theo’s netwerk aan. Vervolgens ging de Lichten-voor-de-Vrijheid Tour van start. Een wandelroute om het centrum heen langs culturele ijkpunten waar een bezoekers een appel werd gedaan op vrijheid en vrede. De deelname overtrof alle verwachtingen van de organiserende stichting 4 en 5 mei Lichtenvoorde.

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2024-05-05 19:22:15


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.