50.000 euro subsidie voor dorpshuisfunctie Café Halfweg Voor-Beltrum

Het voormalige café Halfweg in Voor-Beltrum is een belangrijke ontmoetingsplek voor inwoners van Voor-Beltrum en wordt gerund door vrijwilligers van stichting Halfweg. Deze stichting wil het buurthuis opknappen en verduurzamen en daar is geld voor nodig. Een flink deel van de kosten krijgt de stichting vergoed door de provincie en door fondsen. Van de gemeente Berkelland ontvangt Halfweg een subsidie van 50.000 euro als co-financiering op de provinciale subsidie.

Berkelland is akkoord gegaan vanwege de belangrijke rol die het buurthuis vervult in de samenleving, zo meldt het college. Voor-Beltrum is een buurtschap bij Beltrum dat geen kern heeft, maar wel een café met een sportveld, waar de buurt regelmatig samenkomt en carnavalsvereniging De Maïsspotters hun feesten vieren. Jaarlijks vieren de Voor-Beltrumnaren in dit buurthuis ook hun kermis. Halfweg is geen café meer, maar het is wel de plek waar de inwoners van de buurtschap elkaar ontmoeten.

De buurtschap telt 650 inwoners die in een straal van 3-4 kilometer om Halfweg wonen. In 2020 is onder de inwoners en de inwoners van de naastgelegen buurtschap Avest een enquete gehouden over het behoud van het buurthuis. Daarop kwam maar liefst 97 procent aan reacties terug: Wij willen Halfweg graag behouden. Voor-Beltrum stond voor de volgende vraag: ‘hoe dit te financieren’, want de gemeenschap is te klein om het te kunnen kopen van de toenmalige eigenaar Jan Groot-Zevert. In eerste instantie klopte de nieuw opgerichte stichting ter vergeefs aan bij de gemeente Berkelland en de bank was geen optie.
Met een vormgegeven plan geeft Voor-Beltrum aan dat er inkomsten zijn uit de kermis, volksfeest, voetbal, popfestival en nog meer; allemaal activiteiten die geld in het laatje van de Stichting Halfweg brengen, net als de opbrengst van de bar. Daarnaast hebben zich veel vrijwilligers gemeld die zich actief willen inzetten. Dit samen heeft de gemeente Berkelland doen besluiten het voormalige café als dorpshuis in het leven te houden door eenmalig een financiële steun toe te kennen van 50.000 euro.

Geschreven door 1Achterhoek op 2022-10-31 07:10:07


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.