Tessa maakte een carrièreswitch van filiaalleidster kledingzaak naar uitvaart begeleidster

– Ze wilde meer betekenen voor mensen dan dat ze kon doen in haar vorige beroep, filiaalleidster van een kledingzaak. Tessa Honderslo koos voor voor de uitvaartzorg en begeleidt bij uitvaartverzorger GUV in Winterswijk mensen die te maken hebben met een overlijden in hun directe kring.

“Toen ik net in dienst kwam, was de uitvaartwereld mij nog compleet onbekend, maar nu kan ik zeggen dat ik alle facetten van het vak volledig onder de knie heb”, aldus een zelfverzekerde Tessa Honderslo. “Door het interne opleidingstraject van het bedrijf leer je zeer snel de technieken voor een laatste verzorging, een opbaring en alle andere zaken die wij op de achtergrond regelen. Doordat alles in eigen huis is, kun je hier heel veel leren en zijn wij in staat om alles zelf te sturen.”

Bert van Asselt, directeur bij GUV is behoorlijk trots op Tessa: “Ze heeft echt in een zeer korte tijd heel veel geleerd. Maar, het belangrijkste wat een uitvaartbegeleidster moet kunnen, dat had ze al. Het empathische vermogen kan niemand je leren. Je voelt mensen goed aan of niet. De voelsprieten die je moet hebben om nabestaanden echt goed te begrijpen en aan te voelen wat mensen –soms zonder woorden – willen zeggen, die heb je of die heb je niet. En Tessa heeft die zeer zeker. We hebben al veel positieve reacties van families gekregen waar Tessa de uitvaart begeleid heeft.”

Ik wilde meer betekenen voor mensen

Tessa is erg blij met haar carrière switch van filiaalleidster van een kledingzaak naar uitvaartbegeleidster: “Ik wilde meer betekenen voor mensen dan ik in mijn vorige beroep kon doen. Echt helpen op zo’n moeilijk moment in een mensenleven – bij het afscheid van een dierbare – is best een zware opgave. Je wilt nabestaanden ontzorgen in alle zakelijke facetten van een uitvaart zoals het regelen van een kist, de laatste verzorging, vervoer, rouwdrukwerk crematie en vele andere zaken. Zodat zij zich alleen met het afscheid van hun geliefde bezig kunnen houden. We zijn in de 5 á 6 dagen tussen het overlijden en het laatste afscheid zo dicht bij de familie dat we een vertrouwenspersoon zijn en er helemaal bij horen. Niet het makkelijkste werk, maar het maakt het tot het dankbaarste beroep van de wereld.”

GUV als rots in de branding – geen verdriet mee naar huis nemen

Thijs Elzinga, een Winterswijkse collega vertelt over zijn ervaring: “Af en toe nemen we wel eens wat van het verdriet van nabestaanden mee. Daarover praten we dan met onze collega’s om het van ons af te zetten. Je mag wel meeleven, maar je moet ook gepaste afstand nemen. Als je alle emoties van de nabestaanden meeneemt, kun je voor hen ook geen rots in de branding zijn. En dat is nu precies wat we als uitvaartbedrijf willen zijn: de rots in de branding als het in een leven van een nabestaande stormt.”

Bert van Asselt licht de verwevenheid met Winterswijk toe: , “GUV heeft, samen met haar voorgangster in Winterswijk (HSVU) een zeer sterke band met Winterswijk. Vanuit de Jeugdkerk werden decennia lang zeer veel uitvaarten verzorgd. De Jeugdkerk ging in 2019 over naar kerkgenootschap LIFE. Omdat GUV de locatie Kerkhoflaan 7 – net voor de ingang van de begraafplaats kocht. Daar willen wij een mooi en sfeervol kleinschalig uitvaartcentrum realiseren dat Winterswijk verdient. Het overleg met alle individuele buurtbewoners loopt al enige maanden.

Winterswijk is ook goed vertegenwoordigd bij onze geledingen. In het bestuur van onze Stichting Uitvaartfonds Achterhoek, eigenaar van GUV, zit Diana Abbink uit Winterswijk-Meddo. Gerard te Roller, senior uitvaartbegeleider is geboren en getogen Winterswijker, net als Thijs Elzinga. Ook Marijke Don, jarenlang uitvaartbegeleidster, heeft haar halve leven in Winterswijk gewoond. En daarbij komt dan nu Tessa Honderslo, de nieuwste aanwinst.

Geschreven door 1Achterhoek op 2022-10-30 15:24:29


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.