30 kilometer per uur op Groenloseweg, veiliger of juist niet?

– De maximum snelheid op de Groenloseweg in Winterswijk gaat van 50 naar 30 kilometer per uur. Vooral om de weg veiliger te maken. Of juist niet? “Ik denk dat het gevaarlijker wordt.”

Raadslid Jan Pleiter van Winterswijks Belang plaatste donderdagavond tijdens de commissievergadering in de raadszaal in Winterswijk vraagtekens bij de herinrichting van de drukke weg in Winterswijk. De Groenloseweg is een weg voor doorgaand verkeer en een aanvoerweg voor vrachtverkeer richting het (winkel)centrum.

Pleiter had gemist dat de invoering van 30 kilometer per uur zo’n beetje het laatste kunstje was geweest van voormalig wethouder Bert Frings. Hij volgde de landelijke tendens voor invoering van maximaal 30 kilometer per uur in de bebouwde kom. Frings stelde dat na de Groenloseweg meer wegen zouden worden aangepast, zoals de Vredensestraat en de Vredenseweg.

‘Niet vergalopperen’

Er rijden volgens metingen dagelijks gemiddeld 250 vrachtwagens over de Groenloseweg, richting het centrum. “U moet zich niet vergalopperen door wat gezegd wordt door de deskundigen”, zo waarschuwde Pleiter wethouder Wim Wassink. “U rijdt niet in een vrachtwagen, ik wel. Met de plateaus in de weg en de ‘slinger’ bij ‘De Harmonie’ wordt het vanzelf een 15 kilometer-weg. Dat geeft niet, maar fietsers rijden tegenwoordig minimaal 20 kilometer per uur. Ik denk dat het gevaarlijker wordt.”

Fracties als Voor Winterswijk en Morgen konden zich vinden in 30 kilometer per uur, maar misten een ‘integraal verkeersplan’. Wethouder Wassink verklaarde echter dat de herinrichting van de wegen alleen gefaseerd kan worden uitgevoerd. “We begrijpen dat het gefaseerd moet”, reageerde raadslid Evelien van Hees (Morgen). “Maar het gaat ons om een totaalplan en dat kan al gemaakt worden.”

Piekmomenten

Wassink betoogde dat je zo’n plan ‘niet voor tien tot vijftien jaar kunt vastleggen’ en kreeg nog een waarschuwing mee van Pleiter. “Winterswijk heeft een bruisend hart dat moet worden bevoorraad. Op piekmomenten op de Groenloseweg, met veel vrachtverkeer, kan het misgaan. U moet niet onderschatten hoe het er in de praktijk uit komt te zien. Dit wordt een harde dobber”, aldus Pleiter.

Geschreven door Domien Esselink, Omroep Gelderland op 2022-11-11 08:57:39


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.