Boodschappen doen op eerste kerstdag het nieuwe normaal? ‘Ik vind het niet normaal’

– Iets vergeten te kopen voor het feestmaal op eerste kerstdag of nieuwjaarsdag? Dan kun je in Winterswijk bij de supermarkt, bakker, groenteboer en de slager terecht. Fijn voor de klant, maar hoe staan de ondernemers er tegenover? Gaan ze, mits de gemeenteraad instemt, daadwerkelijk open?

Het verzoek bij de gemeente Winterswijk om op bovenstaande feestdagen de deuren te kunnen openen, is afkomstig van een supermarkt. Beide feestdagen vallen ditmaal op zondag. Het college wil het verzoek inwilligen, op CDA-wethouder Wim Wassink na, die van mening is dat iedereen op die dagen bij de familie moet kunnen zijn.

“Het is zoals het is”, zegt Wassink. “Het is een onderwerp dat bij mij en onze partij zeer gevoelig ligt. Er zijn al zo weinig dagen dat je als familie bij elkaar bent en eerste kerstdag is er daar eentje van. Maar je kunt er verschillend over denken. Meer is het ook niet.”

Het voorstel van het college is een openstelling van 10.00 tot 17.00 uur op eerste kerstdag en nieuwjaarsdag. Als er één supermarkt opengaat, zal de concurrentie naar verwachting niet achterblijven.

“Als er zes opengaan en ik ben de zevende… Zeg nooit nooit, maar nu ga ik absoluut niet open”, zegt eigenaar Jeroen Bruggers van de twee PLUS-supermarkten in Winterswijk. “Alleen al op sociaal gebied voor het personeel, wij zijn op kerstavond ook dicht. Op tweede kerstdag zijn we er weer voor de klanten, maar de eerste even niet. Maar ik hoop dat de gemeenteraad er niet mee instemt.”

‘Ik moet er niet aan denken’

Maar hoe zit het met de kleine zelfstandige als de bakker, de slager en de groenteboer? Een slager heeft de eventuele catering al voorbereid voor dergelijke feestdagen, maar dat is iets anders dan een slagerswinkel open hebben, met personeel achter de toonbank.

“Supermarkten willen altijd open zijn en dat is prima, maar ik doe het niet”, zegt Arnold Daals, die met zijn keurslagerij in het centrum van Winterswijk zit. “Tegenwoordig kun je alles bewaren. Ik ga ook niet op tweede kerstdag open. Dat de supermarkten dan open zijn is inmiddels geaccepteerd en wordt normaal gevonden, maar ik vind het niet normaal. Ik ben ook nooit op zondag open. Ik moet er niet aan denken.”

Daals kijkt ook met een schuin oog naar het personeel, dat er niet op zit te wachten op die dagen te werken. “Iedereen heeft al te weinig personeel”, zegt de slager, die er een cateringbedrijf naast heeft. “Dat valt onder de horeca, maar op eerste kerstdag kan het eten afgehaald worden. En er wordt heel beperkt bezorgd. Dat is het dan ook.”

200 procent

Bakker Michel Nales, die in de Achterhoek meerdere vestigingen heeft en in Winterswijk met zijn bakkerij aan de Ravenhorsterweg zit, is heel duidelijk: “Dan zijn wij sowieso gesloten. Dan hebben we de drukte allang en breed gehad. Het is misschien een service naar de klant toe, maar we moeten het personeel op die dagen een toeslag van 200 procent betalen of een vrije dag extra geven. En met de huidige energieprijzen is het ook niet meer rendabel. We gaan het dus niet doen. Sterker nog, we zijn ‘derde kerstdag’ en 2 januari ook gesloten.”

Hoe staan de medewerkers van de supermarkten erin? Een medewerker van Jumbo zegt op zondag altijd vrij te zijn, ‘gelukkig’. Een medewerker van AH, die ook anoniem wenst te blijven, zegt ‘iedereen een vrije dag te gunnen’ en dat het de klanten zou sieren als ze weg zouden blijven. “De gemeenteraad moet er ook nog een beslissing over nemen.”

Neutraal

De winkeliersvereniging ABH City is over dit voorstel geraadpleegd en staat hier neutraal tegenover, aangezien het vooral supermarkten betreft. Zou de openstelling gelden voor álle winkels, dan is deze belangenvereniging geen voorstander.

ABH City koestert de maandelijkse zondagopenstelling, zodat de consumenten weten waar ze aan toe zijn en dat ze de laatste zondag in de maand in Winterswijk kunnen shoppen.

Geschreven door Domien Esselink, REGIO8 i.s.m. Omroep Gelderland op 2022-11-10 18:19:34


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.