Fien Snelting (17) is de nieuwe jeugddijkgraaf van Nederland

– In deze rol gaat zij jongeren meer betrekken bij water, waterschap en klimaat. Zij neemt het stokje over van Julia Goets uit Noord-Brabant. Fien is sinds 2021 al jeugdbestuurder bij Waterschap Rijn en IJssel. Fien zal op dinsdag 20 december officieel geïnstalleerd worden als jeugddijkgraaf. Toch was Fien gisteren, 10 november, in haar rol als jeugddijkgraaf al te zien in een video op het Deltacongres. In deze video heeft Fien het met andere jongeren over klimaatverandering en kijken ze naar wat er gedaan wordt tegen onder meer zeespiegelstijging en extreem weer.

Fien woont in het Achterhoekse Megchelen en zit in het eindexamenjaar van het vwo. Daarna wil ze gaan studeren aan het conservatorium in Enschede om opgeleid te worden tot docent muziek. Fien: “Muziek is mijn passie. Daarnaast zet ik me actief in voor het klimaat. Ik doe bijvoorbeeld alles het liefst met de fiets of met het OV en ik probeer zoveel mogelijk tweedehands kleding te dragen. In 2020 ben ik een zwerfvuilactie begonnen in mijn eigen buurt. Ik heb toen ook een brief geschreven aan de burgemeester.”

“Mijn zwerfvuilactie viel op bij Waterschap Rijn en IJssel en zo werd ik in 2021 jeugdbestuurder. Ik wist toen eigenlijk nog niets van het werk van een waterschap. Nu weet ik dat de waterschappen een grote en belangrijke rol spelen op het gebied van water en klimaat en wil ik daar graag aan bijdragen.”

Jeugdwaterschap

Fien wordt door dijkgraaf Hein Pieper van Waterschap Rijn en IJssel in Doetinchem officieel geïnstalleerd. De jeugddijkgraaf is voorzitter van het nationale jeugdwaterschapsbestuur. Dit zijn jongeren tussen de 14 en 18 jaar. De leden van het Jeugdwaterschap vertegenwoordigen de 21 waterschappen. Het belangrijkste doel van het Jeugdwaterschap is om jongeren bij het werk van de waterschappen te betrekken. De jeugddijkgraaf wordt voor een jaar benoemd.

Jongeren een stem geven

Het komende jaar als jeugddijkgraaf wil Fien zoveel mogelijk jongeren bereiken. “Ik wil ze bewust maken van onder meer de klimaatveranderingen en stimuleren om daar zelf ook wat aan te doen. Ook wil ik jonge mensen een stem geven, zodat er meer en beter naar ons geluisterd wordt.”

Fien ziet veel kansen om jongeren te bereiken. Ze heeft de ambitie als jeugddijkgraaf zoveel mogelijk scholen te bezoeken en daar een speciale les voor te maken, die de andere jeugdbestuurders dan ook kunnen gebruiken. Ook wil ze werkbezoeken afleggen aan waterschappen en andere organisaties die zich met water bezighouden. Ze gaat social media inzetten om jongeren bewust te maken. Bovendien wil Fien zorgen voor een goede samenwerking met en tussen de 12 jeugdbestuurders.

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2022-11-11 11:07:15


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.