1 Minuut stilte voor alle oorlogsslachtoffers wordt terugkerend moment bij de Slag om Grolle

– Na vanmiddag houdt de Slag om Grolle ook morgen een minuut stilte voor oorlogsslachtoffers uit alle oorlogen. Mede aanleiding is de aanwezigheid van tachtig Oekraïners in Groenlo. Een groep die in de voormalige verpleegstersflat De Rank verblijft helpt mee bij de organisatie van het evenement.

Marjolein Houwer zei zaterdag tijdens het congres in de Oude Calixtuskerk dat de organisatie deze editie van de Slag om Grolle toch heeft laten doorgaan. “Er heerst een oorlog in Europa en voor ‘onze’ Oekraïense vluchtelingen kan dit confronterend zijn met de oorlogssituatie thuis in de Oekraïne. Je kan er wat van vinden: het is een historisch evenement dat militaristisch is.” De organisatie heeft daarom extra aandacht aan vluchtelingen. Er is gesproken met de vluchtelingen naar hun behoeften en wat zij belangrijk vinden. “We kregen snel een antwoord dat ze het echt wat anders vinden dan een oorlog in hun thuisland. We kunnen nog steeds iets leren van het verleden.”

Naast de Oekraïners werd de organisatie enkele dagen voor de Slag met het overlijden van een gedreven vrijwilliger: Rudy Koppelmans. De zeer actieve vrijwilliger, onder meer als provoost (militaire ambtenaar) overleed onlangs op 54-jarige leeftijd. De minuut stilte was ook voor hem.

Zondag wordt niet alleen een minuut stilte gehouden op het slagveld, maar worden ook alle activiteiten in de binnenstad stilgelegd. Dit gebeurt om 14.00 uur. Daarvoor zullen alle klokken en na de één minuut wordt er vanuit de toren van de Oude Calixtus een taptoe geblazen. Op het slagveld volgt een salvo van musketten en de kanonnen om de twintig seconden.

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2022-10-22 16:27:48


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.