100-jarige pluimvee- en konijnenfokkers vereniging viert jubileum met eierkeuring

– De Winterswijkse Pluimvee en Konijnenfokkersvereniging viert het 100-jarige jubileum zonder dat kippen en ander pluimvee worden tentoongesteld. De heersende vogelgriep gooit roet in het eten voor het feest. In plaats daarvan houdt de vereniging een eierkeuring.

Deze keuring komt voort uit Engeland en is in Nederland tot nu toe sporadisch te zien geweest. De eierkeuring is een primeur voor Winterswijk. Dertien fokkers van hoenders, eenden en ganzen brengen elk vier eieren in, waarvan drie gekeurd worden op kleur, gewicht, vorm en schaalkwaliteit. Het laatste ei is voor de interne beoordeling waarvoor de inzender de benodigde punten binnenhaalt.

De Winterswijkse vereniging is op 1 november 1922 opgericht. Op 5 november viert de vereniging voor leden een feest. In het afgelopen jaar zijn er omtrent het jubileum verschillende activiteiten geweest. In het voorjaar was er een dorpswandeling door Winterswijk, later gevolgd door een hightea in Ratum en een huifkartocht door verschillende buurtschappen in Winterswijk.

Daar komt volgende week op zaterdag 29 oktober en zondag 30 oktober de jubileumtentoonstelling bij. In de sportzaal van de Emmaschool in Henxel Winterswijk zijn tijdens de show meer dan honderd konijnen en sierduiven waaronder vijftig lachduiven te zien.

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2022-10-23 06:27:01


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.