Zwarte Cross geeft tante Rikie een mokers afscheid

– Na zondag behoort Tante Rikie tot de pensionada van het land. Ze krijgt een mokers afscheid die haar 230.000 koppige Zwarte Crossaanhang nog lang blijft heugen.

Tante Rikie, ze is 25 jaar de festivaldirectrice van het grootste festival van Nederland, van de Zwarte Cross dat eveneens het zilveren 25-jarige bestaan viert. Het festival heeft een heel programma rond deze powervrouw georganiseerd. En dat is te merken: ze prijkt als koningin op de tickets en de munten van de Zwarte Cross. Die munten zijn in het zilver uitgegeven, weliswaar met 2020 als geslagen muntjaar erop, maar de waarde wordt zondag zeker verzilverd in goud.

Tante Rikie luidde twee jaar geleden haar afscheid in. Ze wilde er graag mee stoppen omdat volgens haar eigen zeggen haar gezondheid dat niet meer toelaat. Door corona heeft ze haar pensioen moeten uitstellen. Haar geduld werd weliswaar op de proef gesteld, maar morgen op zondag 17 juli mag alle bewaarde vrolijkheid en plezier losgaan. De Zwarte Cross bewijst haar alle eer door haar een defilé aan te bieden op de heilige grond van de Besselinkschans. Daarvoor worden 30.000 neusbrillen uitgedeeld aan de festivalgangers. In de avond treedt Tante Rikie op Frans Bauer.

Iconische look

Tante Rikie weet de festivalgangers keer op keer te verrassen met haar garderobe keuzes, welke door de jaren heen heel wat iconische looks opleverden. Gedurende de Zwarte Cross vierdaags is ze voor haar afscheid door een ringetje te halen. Ze draagt een fleurig rode zomertuniek met bloemenprint en alles, tot haar terreinvoertuig aan toe, is daarop aangepast.

Op de aankomstdag, de donderdag, vroeg de organisatie de campinggasten in bloemetjes blousejes te komen naar het afzwaaigala in de Megatent. Zo gevraagd, zo gedaan: er werd massaal gehoor aan gegeven en wat een feest al voor alle campinggasten. Vele gasten traden voor haar op, onder meer Corry Konings, de Paloma’s en nog een keer Jovink & de Voedelbietels. Maar op de zondag zal ze haar aanhang verrassen dat Maxima zal overtreffen. Welngelichte bronnen melden dat ze een gouden mantel met een kroon zal dragen.

Zwarte Cross geeft tante Rikie een mokers afscheid

Droom in vervulling

Tante Rikie heeft in de loop der jaren een eigen standbeeld gekregen op het ‘drielandenpunt’, daar waar het grondgebied van Vragender, Lievelde en Lichtenvoorde elkaar raken aan de rand van het festivalterrein. En is ze vereeuwigd in het boek Achterhoekse Deerns dat onlangs verscheen. Restte voor festivaldirectrice nog één droom plus één wens voor deze 2022-editie van de Zwarte Cross.
De droom is in vervulling gegaan ruim vóór de Zwarte Cross begon. Een hit met Frans Bauer. Inmiddels hoog in de hitparadeladders staand zal ze deze opnieuw zingen op de vierde en laatste dag van het Zwarte Crossfestival. ‘Hoofd en schouders, knieën, teen, knie en teen’. En daar blijft het niet bij. Frans Bauer gaf haar een paar dagen vóór aanvang van de Zwarte Cross er een cadeau bij: een optreden met hem in het GelreDome in Arnhem. Ondanks alle successen blijft Tante Riekie er heel nuchter onder. “Ik blief gewoon tante Rikie”. En de tekst van haar hit met Frans Bauer laat daaraan niets te wensen over. Couplet twee uit de song:

‘Je schreed met je draagstok dwars door ’t publiek

Fransie, ik blief gewoon Tante Rikie

Je zwaait en je danst, en je neemt het ervan

Fransie, Fransie, vier dagen lang

Jij blijft voor eeuwig de queen van de kroon

Fransie, Fransie, ik kriem nog wat dorst’

Zwarte Cross geeft tante Rikie een mokers afscheid

Nog één laatste wens

Is een Zwarte Cross met nul incidenten, ‘dat zou ik echt een mooi afscheidscadeau vinden’. ‘A.U.B’ geen vernieling, discriminatie en (seksueel) overschrijdend gedrag. Het evenement kreeg te maken met huftergedrag. Voorbeelden hiervan zijn homofobie, vernielingen, racisme en vrouwonvriendelijk gedrag. Dat gaat Tante Rikie aan het hart. “We moeten ons gewoon netjes gedragen.” Ze deed een oproep aan hen ‘hufters blief thuus, zet ow Zwarte Cross-kaarten op TicketSwap’, blief thuus!’. En ook hier heeft ‘de zorgzame festivaltante’ oog voor de rest die wel normaal lol en plezier komen maken op de Zwarte Cross. “Hulde en kusjes voor de openminded meerderheid, een enkeltje goelag voor een aantal kneuzen. Het zijn er maar een paar op het totaal van 229.500 bezoekers, maar die paar werpen een nare smet op de Zwarte Cross en geven ook een verkeerd beeld van de Zwarte Cross en de Achterhoek” Of het grootste festival van Nederlanda de nul incidenten haalt, weten we nadat iedereen weer veilig thuis is gekomen. Op de persdag zei de organisatie achter Tante Rikie: “Hufterigheid speelt zich natuurlijk niet alleen op de Zwarte Cross af en je kunt het ook niet aan de kaak stellen, zoals bij voetbal bijvoorbeeld wel eens wordt gezegd: “Dat zijn wij niet”, maar wij willen wel naar onszelf kijken en er wat aan doen.” Tante Rikie is voor de sociale controle en de verbinding. Dat heeft ze al die 25 jaar bewezen.

Geen opvolging

Tante Rikie is niet vervangbaar. Ze heeft ook geen opvolger die in haar voetsporen treedt. Ze zei daarover: “Nee, ik ben niet te vervangen, maar naar 25 jaar is het wel een keer mooi geweest.” Ze blijft de Zwarte Cross trouw.

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2022-07-16 09:34:42


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.