Kunstenaars voorzien steeg van natuur en kleur op de gevel

– Voor de buurmannen Ton Boer en Anton Hulshof is het uitzicht vanuit de kamer een stuk beter geworden door een muurschildering. Beiden namen het initiatief de steeg tussen het appartementencomplex van De Klinke en Patronaatshof meer kleur te geven. Twee kunstenaars van Studio Giftig hebben een zwevende boswachter die tussen de bomen en vogels in de ruimte hangt in beeld gebracht.

Het initiatief komt voort uit een oproep dat de gemeente Oost Gelre had geplaatst voor ‘Geef Lichtenvoorde kleur’. Dit is een project dat Lichtenvoordenaren uitnodigt met initiatieven te komen om de plaats letterlijk en figuurlijk meer kleur te geven waar originaliteit de boventoon voert. “Wij hebben hierop gereageerd. De gemeente vond het mooi idee en kwam kort daarop kijken. Die adviseerde het idee met ProWonen te bespreken. Het contact was snel gelegd: ik ben toevallig de bestuurder van de huurdersvereniging en zodoende ook de wensen die mensen hebben. ProWonen was direct enthousiast”, legt Ton Boer uit. Gemeente Oost Gelre bracht de twee buurmannen in contact met Natasja Scharenborg van het streetart-project.

‘Ik wilde flink uitpakken op zo’n mooie muur met supergoede kunstenaars’

Scharenborg zocht de kunstenaars erbij nadat de buurt zelf het onderwerp had bedacht. “Ik wilde flink uitpakken op zo’n mooie muur met super goede kunstenaars. Studio Giftig zijn jongens die erg bekend zijn in deze wereld. Ze doen fantastische dingen. We hebben veel geduld moeten hebben want we moesten anderhalf jaar wachten voordat ons project aan de beurt was.”

“We wilden er niet alles op hebben. Voor de opdracht stelden we het onderwerp ‘natuur’ voor als basis om daar vervolgens iets moois van te maken”, zegt Anton Hulshof. In samenspraak met de buurt kwamen de kunstenaars Kasper van Leek en Niels van Swaenen met een voorstel. “De kleuren van het rood-witte lint vonden we te knallend. Die zijn zachter gemaakt. De drie grauwe klauwieren ook wel bekend als de Zorro-vogel, zijn er later als extra detail toegevoegd en heeft de muurschildering diepte gekregen door een boom over de boswachter te schilderen”, vertellen Boer en Hulshof. De Zorro-vogel is na 55 jaar afwezigheid weer terug in de Achterhoek. Deze bijzondere vogel keert geleidelijk terug doordat de natuur zich herstelt. De boswachter is dan ook druk bezig met het letterlijk afzetten van de natuur om deze te beschermen.

De gevel voor muurschildering heeft een afmeting van 7,6 meter bij 8,5 meter. De kunstenaars gebruikten schaarliften om alle meters te kunnen bewerken. Deze staan nog bij de appartementen als restant van dat er In de afgelopen week twee streetart-kunstenaars druk bezig zijn geweest de kale steef van een muurschildering te voorzien. Ze worden weggehaald zodra de bestrating in het park gereed is tussen De Klinke en het nieuwe Antoniushove. “Dit is heel wat anders dan tegen een kale blinde muur aankijken”, zegt Ton Boer. Naaste buurman Anton Hulshof vindt het resultaat prachtig geworden. “Het is een heel ander gezicht geworden. Het mag er zijn.”

“De twee jongens waren nog nooit in de Achterhoek geweest voor een muur. Afijn, ik ben erg blij met hun komst en ook met het enthousiasme van de buurtbewoners is het een mooi project geweest.” Anton Hulshof wijst op een grappig detail in de schildering. “De boswachter heeft zijn veter los”, lacht hij. Kijk goed, de veter hangt los voor het schilderij.”

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2022-07-16 15:30:25


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.