Zutphen heeft een regenboogzebrapad: 30 maart de officiële opening

ZUTPHEN – Na een petitie van Jesse Sprikkelman en Jelle Seubring is het zover: Zutphen heeft een regenboogzebrapad. Zaterdag 30 maart om 16.00 uur zal het pad officieel geopend worden.

Begin 2023 besloten Sprikkelman en Seubring een petitie te starten voor een regenboogzebrapad in hun thuisstad. Deze werd vaak ondertekend. En na een toespraak in de gemeenteraad werd er unaniem besloten dat de gemeente zo’n pad moet krijgen. Deze is onlangs aangelegd en zal op 30 maart feestelijk geopend worden.

Beklad

Zonder slag of stoot ging het aanleggen van het pad niet. Binnen 24 uur na de aanleg werd het al beklad. Sprikkelman en Seubring noemen dat “bizar. Je houdt uiteraard rekening met wat weerstand. Maar niet met dit. Het laat voornamelijk zien waarom het pad zo belangrijk is. Het motiveert om nog meer acceptatie voor de LHBTIQ+-gemeenschap te vragen. Het is blijkbaar hard nodig. Zutphen is nog lang niet zo tolerant als velen denken.”

Eva Boswinkel – wethouder diversiteit – schrok er ook van. “Persoonlijk vind ik dit meer dan vernieling alleen. Ik zie het als een bewuste trap na voor iedereen die strijd om gewoon zichzelf te mogen zijn.” Binnen korte tijd wist de gemeente het pad weer schoon te krijgen.

Op andere plekken

De media-aandacht die Sprikkelman en Seubring voor hun initiatief kregen werd ook in andere gemeenten opgevangen. Vorig jaar besloten Bronckhorst en Lochem ook dat ze een regenboogzebrapad gaan aanleggen. De gemeente Bronckhorst heeft er één aangelegd. In Lochem zal dat later gebeuren.

Het pad in Zutphen ligt aan het Stationsplein. Het idee was eerst om het op de doorgaande weg te leggen. Maar dat bleek vanwege de verkeersveiligheid niet mogelijk. Daar is het aangelegd op het fietspad. De initiatiefnemers zijn daar tevreden mee. “Het gaat erom dat het pad er ligt, op een prominente plek.”

Geschreven door Jesse Sprikkelman op 2024-03-21 10:52:43


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.