Zorgverleenster hoort celstraf eisen voor seks met minderjarige ex-cliënt

– Tegen een 28-jarige zorgverleenster uit Zutphen is woensdag een gevangenisstraf geëist van achttien maanden, waarvan acht voorwaardelijk, met een proeftijd van drie jaar. De vrouw wordt ervan verdacht ontucht te hebben gepleegd met een aan haar zorg toevertrouwde minderjarige jongen uit een jeugdzorginstelling in Harreveld.

De jongen was nog geen achttien toen de twee, tussen oktober en december 2020, meerdere keren seks hadden met elkaar. De Zutphense was op dat moment al niet meer werkzaam bij de Achterhoekse jeugdzorginstelling, maar wist als hulpverlener wel de persoonlijke en psychische details van de jongen, wat hem in een afhankelijke positie van haar bracht.

Steeds meer contact

De vrouw zat tijdens de laatste periode van haar werk in de jeugdzorginstelling niet meer lekker in haar vel en voelde zich in Harreveld niet meer veilig. “Ik kreeg rare opmerkingen van collega’s en werd gepest.” De vrouw heeft hierover nooit een klacht ingediend of hulp van buitenaf ingeroepen.

Uit verklaringen van collega’s blijkt dat zij zagen dat de vrouw en de jongen steeds meer contact hadden. “Er werd gestoeid, u sloeg een arm om zijn schouder en zat alleen met hem op zijn kamer met de deur dicht”, gaf de rechter aan.

Volgens de verdachte kreeg ze steeds meer oog voor de jongeren op haar groep dan voor haar collega’s. “Ik wist niet of ik hem moest afhouden of contact moest zoeken.” Nadat de vrouw met een burn-out thuis kwam te zitten en haar ontslag indiende, werd het privécontact tussen haar en de jongen via Snapchat voortgezet. “Dat voelde voor mij heel dubbel, maar ik voelde mij nog verantwoordelijk voor hem”, aldus de Zutphense.

‘Ik had een andere keuze moeten maken’

Al snel werd fysiek afgesproken. “In het begin heb ik nog gezegd dat het niet handig was en was ik standvastig. Op een gegeven moment wilde ik hem ook niet meer wegstoten”, aldus de verdachte. Ze reed met de jongen naar een afgelegen plek in Vorden waar ze samen op de achterbank van de auto gingen zitten.

De verhalen verschillen over wie het eerst aan wie zat, maar vaststaat dat verdachte seks had met haar ex-cliënt. “Ik was niet meer redelijk aan het nadenken om dit te voorkomen”, aldus de vrouw. “Ik heb mij niet beseft wat de gevolgen kunnen zijn. Ik had een andere keuze moeten maken, maar dat is niet door mijn hoofd gegaan.”

Vervolgens hebben er nog meerdere afspraakjes plaatsgevonden, onder meer in hotels in Rotterdam en Amersfoort, waarbij er wederom seksuele handelingen zijn verricht. De rechtbank vindt het moeilijk te geloven dat de vrouw niet nadacht over seks met een haar toe vertrouwde cliënt. “U had deze fout als professional niet mogen maken. U leek wel heel erg verliefd.”

De vrouw gaf aan dat ze niet verliefd was, maar dat ze haar verantwoordelijkheid niet wil wegschuiven. “Ik was volwassen en ik had een rol vanuit mijn werk.”

‘Ik durfde niet te zeggen dat ik seks niet oké vond’

Het slachtoffer, inmiddels 20 jaar, was zelf ook tijdens de zitting aanwezig. “Ik was te afhankelijk van haar geworden, omdat ze mij het gevoel gaf dat ze mij begreep”, liet de jongeman in een voorgelezen verklaring via zijn advocaat weten. “Ik durfde niet te zeggen dat ik seks niet oké vond. Ik was niet in staat mij te beschermen.” Zijn leven staat na het contact met de verdachte op pauze. “Ik wil mijn leven weer op de rit krijgen. Ik studeer en werk”, aldus de jongen.

De verdachte werkt op dit moment nog met dementerende ouderen en zou graag in de zorg willen blijven werken. Ze woont thuis bij haar ouders en verzorgt daar haar eigen paard. “Wat zou het betekenen als u een gevangenisstraf zou krijgen?”, vroeg de rechter. “Dan kan ik niet meer op de plek zijn waar ik graag zou willen zijn”, antwoordde de vrouw.

Geschreven door Davie Klein Gunnewiek, Omroep Gelderland op 2023-01-11 20:25:55


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.