Zonnepark Zieuwent kan alsnog doorgaan, raad krabbelt terug

– De komst van een zonnepark in Zieuwent is na dinsdagavond toch weer een stap dichterbij gekomen. Voor de zomer besloot de gemeenteraad van Oost Gelre nog om geen verklaring van geen bedenkingen af te geven, maar twee maanden later blijkt er toch wel een meerderheid te zijn in de gemeenteraad.

Het overvolle stroomnet was afgelopen juli de voornaamste reden dat raadsleden van de VVD, de Onafhanlijken Oost Gelre (OOG) en Nieuwe Liberalen Oost Gelre (NLOG) tegen het plan voor het zonnepark waren.

Bijzonder, omdat de gemeenteraad alleen planologisch moest kijken of het zonnepark viel te realiseren. “U beslist nu nog niet over de bouwplannen en de daadwerkelijke aansluiting op het stroomnetwerk”, zei wethouder Jos Hoenderboom twee maanden geleden. “Met dit plan willen we nu alleen mogelijk maken dat de vergunning voor de aanleg van het zonnepark straks kan worden gedaan.”

Het zonnepark aan de rand van Zieuwent, met ongeveer 5000 zonnepanelen, zou stroom moeten gaan opwekken voor ongeveer 750 huishoudens. De stroomkabel voor het zonnepark werd onlangs al getrokken.

‘Er zijn betere alternatieven’

Omdat de gemeente Oost Gelre in een juridisch gevecht leek te komen met de initiatiefnemer van het zonnepark werd de verklaring van geen bedenkingen dinsdagavond opnieuw aan de gemeenteraad voorgelegd. Voorafgaand aan het debat probeerden zowel voor- als tegenstanders de gemeenteraad nog een advies mee te geven.

“Het draait hier alleen maar om geld“, zegt een buurtbewoner. “Er zijn betere alternatieven, mooie natuur wordt vernietigd”, reageert een andere buurtbewoner uit Zieuwent. De ontwikkelaar van het zonnepark Karel Hulshof haalde vooral uit naar de VVD en OOG die voor de zomer tegen het plan hadden gestemd.

Voortschrijdend inzicht

We hadden in het begin duidelijker moeten zijn, dan was het wellicht nu niet nodig geweest om het punt terug op de agenda te zetten”, aldus wethouder Hoenderboom. “Powerplay”, vindt Bertie Bosker van de NLOG. “Alleen omdat er met een rechtszaak wordt gedreigd staat het punt nu weer op de agenda.”

Bij de tegenstanders in de raad bleken de meningen ten opzichte van twee maanden geleden nu toch te zijn gedraaid. “Wij zijn altijd wel voor het zonnepark geweest”, zegt fractievoorzitter Ronald Willering van OOG. “In het plan ontbrak het echter aan goede gronden.”

Door voortschrijdend inzicht kijkt ook Kees Porskamp van de VVD nu heel anders aan tegen het plan voor het zonnepark. “Er zijn geen ruimtelijke argumenten om tegen het plan te stemmen”, aldus Porskamp. Toch bleef zijn partij verdeeld, twee partijgenoten stemden alsnog tegen.

Vergunning aanvragen

Nu de gemeenteraad alsnog akkoord is gegaan met de verklaring van geen bedenkingen kan de vergunning voor het zonnepark worden aangevraagd. De zorgen die er nog waren over het overvolle stroomnetwerk werden door de wethouder voor een groot deel weggenomen.

“Mocht bij terug levering van de stroom blijken dat het net vol is, komt er een transportbeperking voor het zonnepark”, aldus Hoenderboom. “Niet voor inwoners met eigen zonnepanelen, zodat zij niet meer kunnen terug leveren.”

Zie ook: Zonnepark Zieuwent komt er voorlopig niet

Geschreven door Davie Klein Gunnewiek, Omroep Gelderland op 2022-09-21 05:00:00


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.