Speeltuin ’t Kreil sluit met pijn in het hart deel van speeltuin: ‘we zagen dit aankomen’

– De helft van de speeltoestellen van speeltuin ’t Kreil in Winterswijk is met rood-wit lint afgezet. Te lang is er geen uitgebreid onderhoud meer gepleegd. De speeltoestellen zijn onveilig verklaard door de veiligheidsmedewerker van de speeltuin.

“Het besluit hebben we met pijn in ons genomen”, vertelt Anke Leus voorzitter van stichting ’t Kreil. Het gaat om toestellen voor met name oudere kinderen waarvoor het bestuur die beslissing heeft moeten nemen. “We zijn bezig om te verhuizen naar een andere locatie van het gebouw en de speeltuin. We hebben er om die reden gekozen om geen grote reparaties meer uit te voeren.”

Winterswijk telt zes speeltuinverenigingen. Vijf daarvan hebben zich verenigd in de ‘Wijktuinen Winterswijk’. “’t Kreil is zelfstandig gebleven. We hebben een gebouw en een speeltuin. In het gebouw organiseren we dorpse activiteiten voor onder meer ouderen”, legt Anke Leus uit. “De gemeente wilde de grond graag hebben voor woningbouw en een aantal jaren geleden zijn we akkoord gegaan om over te gaan naar een andere locatie.”

Een van de afgekeurde speeltoestellen – Foto: Peter van der Wel

Dat werd het oude politiebureau aan de Kreilstraat. “Het bureau kunnen we inrichten voor administratie en in een nieuwe aanbouw de activiteiten houden. Bij het politiebureau ligt een bos, waar we de speeltuin kunnen realiseren. Misschien ben ik te ongeduldig, maar de gemeente heeft duizend en één regeltjes waar een plan aan moet voldoen. Je verwacht niet dat het traject zo lang zou gaan duren. Dit is realiteit en spijtig tegelijk.”

Verhuizing nog niet in zicht

De bezoekers zijn teleurgesteld nu de halve speeltuin afgezet is met rood-wit lint en zij er niet meer kunnen spelen. Het bestuur geeft aan geen enkel risico te willen nemen en heeft daarom de speeltoestellen gesloten. Veiligheid voorop om vallen te voorkomen. Er is nog geen zicht op een verhuizing. “Als ik heel, heel optimistisch ben, dan kan de speeltuin in het voorjaar klaar zijn, maar dan moet echt alles vlekkeloos verlopen. Iedereen is van goede wil. Op dit moment ligt alles nog open. In principe zijn er nog geen contracten getekend. We weten het gewoon nog niet.”

Er zijn gesprekken geweest met de wethouders Metaal en Visser. “Gelukkig staan alle neuzen dezelfde kant op en worden er momenteel grote stappengemaakt om een en ander mogelijk te maken. We hopen dit de komende weken concreet te krijgen en met alle betrokkenen zo spoedig mogelijk aan de slag te kunnen gaan.”

Het zijn vooral de toestellen voor de oudere kinderen die gesloten zijn. – Foto: Peter van der Wel

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2022-09-20 20:33:54


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.