Zo stemde Gelderland bij de Europese verkiezingen

– De BBB in de Achterhoek, PVV in de Liemers en het Rivierengebied, en heel veel GroenLinks-PvdA. Ook in Gelderland werd die laatste partij de grootste bij de Europese verkiezingen.

Een op de vijf stemmen ging naar GroenLinks-PvdA. Vooral in en rond de grote steden doet de linkse samenwerking het goed. In Nijmegen stemde 40 procent op de partij van lijsttrekker Bas Eickhout, in Arnhem was dat 31 procent.

De PVV werd de grootste in veel gemeenten in het Rivierengebied, de onderkant van de Liemers en op de Noord-Veluwe. In West Maas en Waal en Tiel haalde de partij een kwart van de stemmen.

De BBB was in november nergens de grootste in Gelderland, maar nu wel. Dat gebeurde in Oost Gelre, Berkelland en Bronckhorst.

SGP op de Biblebelt

Verder valt op dat de SGP in heel veel gemeenten op de Biblebelt weer de grootste is geworden. Bij de Tweede Kamerverkiezingen was bijna overal de PVV groter, maar in gemeenten zoals Barneveld, Ede, Elburg en Oldebroek is de SGP nu de grootste. Dat komt waarschijnlijk doordat veel PVV-stemmers afgelopen donderdag thuisbleven.

De helft van de stemmers op de partij van Geert Wilders gingen nu niet, blijkt uit onderzoek van IPSOS in opdracht van de NOS.

Rozendaal en Aalten

Tot slot is in Rozendaal de VVD de grootste, maar het verschil tussen die partij en GroenLinks-PvdA was wel heel minimaal: drie stemmen.

En dan Aalten: daar is het CDA de grootste geworden. Dat is de enige gemeente in Gelderland waar dat de partij lukte. Dat komt vooral door Arjan Tolkamp. De boer en CDA’er staat op plek 10 van zijn partij, maar kreeg wel 1500 stemmen. Dat is maar liefst vijftien procent van alle uitgebrachte stemmen in die gemeente.

Tolkamp kwam in het verleden met voorkeurstemmen de provincie Gelderland in.

Geschreven door Gerwin Peelen op 2024-06-10T11:51:00+02:00


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.