Afschuw over vernielingen landmark LICHTENVOORDE

LICHTENVOORDE – In de nacht van zaterdag op zondag zijn er bij de fietstunnel naar Zieuwent vernielingen aan de landmark Lichtenvoorde aangericht. De de kunstwerken van de letters ‘E’ en ‘N’ die er twee weken geleden door trotse sponsoren en hun gekozen kunstenaars geplaatst zijn gesloopt. Op social media wordt met afschuw gereageerd op deze laffe daad en worden de berichten massaal gedeeld met de oproep de daders te helpen opsporen. Wie iets gehoord of gezien heeft kan zich via gemeente Oost Gelre melden bij de projectgroep die zich met het kunstwerk bezighoudt of via Meld Misdaad Anoniem 0800 7000.

De kleurrijke plexiglasplaatjes van de letter ‘E’ zijn kapotgeslagen. Bij de letter ‘N’ zijn de groene plantjes eruit gerukt en voor de letter neergesmeten. In totaal zijn er 6 letters van de 13 letters geplaatst. De andere letters zouden in de loop van de maand juni geplaatst worden. Eind juni zou de landmark zijn voltooiing bereiken.

De letters E en N zullen worden hersteld. – Foto: Eveline Zuurbier
De toegetakelde letters zondagmorgen 9 juni. – Foto: 1Achterhoek

Gemeente Oost Gelre heeft bij de politiek aangifte gedaan van de vernieling. Oost Gelre meldt op de socail mediakanalen: “Teleurstelling, boosheid, verdriet… Afgelopen nacht werden de letters E en N van De 13 Letters vernield. Letters die straks samen het woord LICHTENVOORDE gaan vormen. Letters die met zoveel passie en enthousiasme gemaakt zijn, helaas, nu aan gruzelementen.” Het Facebook bericht van de gemeente is massaal gedeeld.

Inmiddels zijn de vernielingen opgeruimd. De letter ‘E’ is geheel leeggehaald voor een herstel.

Het idee voor dit kunstproject is in 2020 ontstaan, toen wagenbouwersgroep Lansink-Bluiminck de letters ‘LICHTENVOORDE’ in het Wentholtpark zette als onderdeel van de Corso Kunstobjectenroute. Dat riep veel enthousiaste reacties op en leidde uiteindelijk tot het Project De 13 letters. Maar dan wel net even anders, elke letter als een kunstobject met een eigen uitstraling. Letters die Lichtenvoorde kleur geven.

Elke letter heeft een eigen sponsor, van bedrijven tot instellingen en organisaties. En aan elke sponsor is een kunstenaar gekoppeld. In goed overleg zijn ze samen tot een creatieve en kunstzinnige invulling van de letter gekomen die de landmark LICHTENVOORDE langs de N18 gaan vormen.

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2024-06-10T11:17:59+02:00


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.