Zo ging de achtervolging die eindigde in een weiland

GROENLO – Het was dinsdag het gesprek van de dag in een groot deel van de Achterhoek. De politie achtervolgde een gestolen auto dwars door de regio. Uiteindelijk kwam het voertuig tot stilstand in een weiland vlakbij Groenlo. Wat was dat voor een dollemansrit?

Het is vlak na de ochtendspits als de politie in Enschede een gestolen Fiat 500 Abarth ziet rijden over de rijksweg N18. De agenten geven een stopteken, maar daar wordt geen gehoor aan gegeven. Wat volgt is een achtervolging die 45 minuten duurt.

Het gestolen voertuig rijdt vanuit Enschede met hoge snelheid richting de grens. De achtervolging wordt met meerdere politievoertuigen voortgezet door Duitsland, waarna het gestolen voertuig bij Oeding weer Nederland in rijdt. Over de N319 wordt koers gezet richting Winterswijk. Beelden van een beveiligingscamera laten zien dat de auto dwars door het centrum van Winterswijk rijdt, met daarachter twee politieauto’s met gillende sirenes.

Via Bredevoort naar Lichtenvoorde

Nog steeds met hoge snelheden rijdt de Fiat richting Rondweg West om vanaf daar de N318 op te rijden richting Bredevoort. Ook het historische vestingstadje wordt gepasseerd, waarna het gestolen voertuig op de kruising met de N313 de Hamelandroute opgaat richting Lichtenvoorde. “Er ontstonden diverse levensgevaarlijke situaties”, laat de politie via Facebook weten.

Bij Lichtenvoorde rijdt het voertuig langs het terrein van de Zwarte Cross om op het kruispunt met de N18 rechtsaf te slaan richting Groenlo. Het gestolen voertuig passeert Groenlo in de richting van Eibergen om vlak daarna de afslag te pakken bij industrieterrein De Laarberg. Via kronkelwegen komt de Fiat in een weiland bij de Marhulzenweg uiteindelijk tot stilstand.

'Wat een jagen'

Twee verdachten, een 32-jarige man en een 31-jarige vrouw uit Enschede, zetten het op een lopen maar worden al snel ingerekend. “De bestuurder is aangehouden met behulp van een taser”, laat de politie op Facebook weten. “De bijrijder is tevens aangehouden.” De twee verdachten zijn overgebracht naar het arrestantencomplex in Borne. Daar doet de politie verder onderzoek.

Doordat de verdachten een grote afstand hebben afgelegd waren veel mensen getuigen van de de wildwesttaferelen zo blijkt op sociale media. “Ze reden hard over de Kottenseweg vanmorgen”, zegt Femke. “Gelukkig ingerekend.” Melanie was op weg naar haar werk in Lichtenvoorde. “Schrok mij kapot… Wat een jagen.” Ook Ellen zag het voertuig rijden. “Getuige van geweest bij de stoplichten nabij Aalten. Fijn dat ze opgepakt zijn.”

Geschreven door Davie Klein Gunnewiek op 2024-02-13 19:44:24