Zin in! De mooiste winterwandelingen aan het begin van het nieuwe jaar

– Na al de kerstkransen en oliebollen is het weer tijd om naar buiten te gaan en aan een mooie wandeltocht mee te doen. 1Achterhoek heeft een aantal wanderltochten in de Oost-Achterhoek voor je op een rij gezet waaruit je kan kiezen.

De Nij’jaorstoetentocht

De Nij’jaorstoetentocht is een wandeltocht die vanuit de VVV Dinxperlo wordt georganiseerd. Op zondag 8 januari gaat deze traditionele winterwandeling van start bij Sportcafé De Peppel aan de Europastraat 2 in Dinxperlo. Aan deze tocht werken enkele waldhoornblazers mee.
De route is grensoverschrijdend en loopt door het buitengebied van Dinxperlo en Suderwick over kleine paadjes en weggetjes. De route heeft 2 afstanden ± 5 en ± 10 km De route van 5 km is erg geschikt voor gezinnen met kinderen, de wandelaars die iets verder willen lopen is er een route van 10 km. Onderweg is er een mooie pauzeplek, hier krijgen de deelnemers warme glühwein of chocolademelk. Na afloop kunnen de wandelaars, onder het genot van een drankje, nog nagenieten van de mooie wandeltocht. Voor de kinderen is er een nij’joarstoete.

De kosten zijn: Volwassen 4 euro en kinderen t/m 12 jaar 2,50 euro inclusief een consumptie aan het eind van de tocht. Er kan gestart worden tussen 12.30 en 14.00 uur.

Lange Winterwandeling in Ratum rond dit monumentale vakwerkboerderij van Meesterkok – Foto: Nico Kloek

Lange winterwandeling Ratum

De boswachters van Geldersch Landschap & Kasteelen organiseren op zaterdag 21 januari 2023 een stevige winterwandeling door Ratum. Ratum is altijd mooi, de boswachter kiest de route aan de hand van het weer. Vaak langs onverharde wegen, oude boerderijen en soms langs smokkelaarsroutes over de groene grens Duitsland in. Mensen zal je weinig zien, restaurants al helemaal niet, reeën misschien wel. Vooraf online reserveren is noodzakelijk.

Tijd: start om 10.00 uur. Duur: ca. 6 uur. Deelname: 5,00 euro p.p., donateurs gratis op vertoon van een geldige GLK donateurspas. Tip van de boswachter: neem iets te eten en drinken voor onderweg mee. Trek stevige, waterdichte schoenen aan. Deze excursie is vanwege de lengte niet geschikt voor jonge kinderen. Meer informatie en online reserveren: www.glk.nl/excursies.

Het Winterwandelweekend – Foto: De Wandelvriend Aalten

16e Winterwandelweekend Aalten

Op 14 januari en 15 januari, in het derde weekend van januari organiseert wandelsportvereniging ‘De Wandelvriend’ uit Aalten weer een mooie ocht door het buitengebied van Aalten over veelal onverharde en verkeersluwe wegen en paden. Dit jaar voor het eerst vanaf een nieuwe start locatie bij Suzie’s Farm aan de Loohuisweg 5 in Aalten. De Wandelvriend hoopt voor de tocht op winters weer. De afstanden zijn: 5 km, 10 km, 15 km, 20 km en 30 km. Starten vanaf 08:00 uur.

Droebel ’t Donderwinkel in Zieuwent – Foto: Eveline Zuurbier

Ontdek de Droebelroute

Voordat je begint met wandelen: wat is nu eigenlijk een droebel?

Dat is een zandrug in drassig landerijen waarop een groepje vlak bij elkaar gelegen boerderijen en familie- en ‘werkliedenhuisjes’ staan, ontstaan vanuit één (stam)huis.
Zieuwent werd in 1059 voor het eerst genoemd in de archieven en dat er in het jaar 1460 meer dan veertig boerderijen waren, ‘in de droebels’. De oudste droebels zijn allemaal bekende namen zoals Kevelder, Rouwhorst, De Velver en Hoenderboom. In de droebels was de saamhorig groot. Het noaberschap is in de droebels ontstaan.

Deze wandelroute van 12 km is bewegwijzerd en is onderdeel van het Wandelnetwerk in de Achterhoek. De Droebelroute is 12 kilometer lang en wordt gemarkeerd met duidelijke borden. De route komt onder andere langs ‘De Kriegeri’je’ bij Boerderij Blauwenweavas: de naam Blauwenweaves komt van ‘blauwe wever’. Dat is een wever die blauwe stof weeft. Blauwe verfstof was duur waardoor ook dit garen duur was. Het weven van dit dure garen werd alleen aan zeer goede wevers uitbesteed, zo staat te lezen in de folder van de route. De route komt langs nog dertien andere droebels. In het gedenkpark van het dorp staat het beginpaneel van de wandelroute. Daarnaast is er bij alle droebels een bord geplaatst, langs en parallel aan de openbare weg.

Prijs 1 euro. Te koop bij de VVV’s in Groenlo en Lichtenvoorde en bij supermarkt Spar in Zieuwent.

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2022-12-31 16:05:08


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.