Loud & New: van vriendenfeestje tot festival voor de jaarwisseling

– Loud & New begon met een carbidschietfeestje onder vrienden, nu vijftien jaar verder is op de voormalige hockeyvelden bij Harreveld een festival opgezet om het oude jaar uit te luiden en het nieuwe met feest te starten. Er rijdt een bus rond om mensen die een entreekaart hebben gekocht op te halen en weer weg te brengen. Dit geldt voor het avondfeest.

Het carbidschieten mag in de Oost Gelre alleen op Oudjaarsdag tussen 10 uur en 18 uur en wanneer je melding bij de gemeente hebt gedaan. Rond deze traditie hebben een stel jongeren uit Harreveld een gezellig feest gehouden. Toen in 2008 met een kleine tent en vuurkorven aan de Wolterij er meer mensen uit het dorp Harreveld kwamen is er een organisatie gegroeid die jaarlijk bijna twee dagen lang Oud en Nieuw vieren. Loud & New is een volledig festival geworden met een programma voor gezinnen, vriendengroepen, een stuk cultuur om de tradities rond de jaarwisseling in ere te houden en nieuwe eraan toe te voegen.

Vast onderdeel is het carbid schieten. Inmiddels met 50 melkbussen die overal in Harreveld zijn verzameld. Daar het verboden is deksels te gebruiken, wordt met ballen het carbid in de melkbussen ‘geschoten’. Een net voorkomt dat de ballen weer van ver opgehaald moeten worden. Daar omheen is het festivalterrein opgebouwd met vlonders, podia, twee tenten, vuren, foodtrucks en een officieel countdown.

Het programma begon op Oudjaar met een dagprogramma waaronder ‘verven’ voor kinderen in een ingerichte huiskamer in de tent. In de avond gaat het dagprogramma om 22.00 uur in het nachtprogramma tot in de vroege uren – 4.30 uur- van het nieuwe jaar. De Nieuwjaarsborrel begint op 1 januari om 19.00 uur. Tot in de nacht spelen er bands en dj’s op het podium.

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2022-12-31 20:09:14


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.