Zeepkistenwedstrijd bij Marianum begint met een crash: leerschool dat er technisch iets niet klopte

– Vanwege het warme weer waren er twee manches in plaats van drie nodig voor een hoop hilariteit, plezier én te ondervinden dat sommige technische oplossingen toch niet helemaal klopten als van tevoren bedacht. De allereerste zeepkist die van de schans gaat, is aan de voorkant te zwaar en stuit over de kop. De bestuurders komen onderaan de schans er lachend onder vandaan. De stunt die het team maakte is goed voor de topper van de Zeepkistenchallenge te worden.

Op het schoolplein van Scholengemeenschap Marianum in Lichtenvoorde werd vrijdag een zeepkistenwedstrijd gehouden tussen het Assink Lyceum uit Neede, het Staring College en het Zone College beide uit Borculo, én Marianum-vmbo. De organisatie was in handen van de leerlingen zelf onder leiding van de betrokken docenten van Sterk Techniek Onderwijs.

‘Sommigen dachten dat het anders ‘beter’ kan en dan pakt techniek anders uit en sla je over de kop’

Docent Techniek Herbert Teunissen: “Voor deze zeepkistenrace zijn we begonnen met een alles omvattende theoriedag. ‘Hoe benader je een sponsor’, ‘hoe kun je aan materialen komen voor de bouw van een zeepkist’ en vervolgens ‘hoe ga je met anderen om’ en ‘hoe bouw je een team’. Daarna zijn de leerlingen aan de slag gegaan met een ontwerp en dan komen er allerlei technische vereisten om de bouw kloppend te maken. Sommigen dachten dat het anders ‘beter’ kan en dan pakt techniek anders uit en sla je over de kop.”

De Zeepkistenchallenge werd voor de tweede keer gehouden. Het Assink College in Neede nam vorige jaar het initiatief. “Leerlingen ervaren aan de zeepkistenrace hoe techniek hen uitdaagt. Vaak maken ze in de lessen alleen techniek, maar gebruiken ze het zelf niet. Voor de een was het een teleurstelling dat de zeepkist kapot ging, voor de ander geeft de challenge aan nieuwe inzichten over hoe je met techniek omgaat.” In voorbereiding werd het aspect duurzaamheid ook belicht. “Gebruikte materialen zijn heel goed her te gebruiken. Het hoeft niet allemaal nieuw te zijn.”

In totaal deden er 16 teams mee met elk een zelfgemaakte zeepkist. Het team Helterskelter van het Assink Lyceum behaalde de eerste prijs. De originaliteitsprijs ging naar het team Zaadpiraten van het Marianum.

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2023-06-23 16:25:25


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.